Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

BİYOMÜHENDİSLİK YOLUYLA MAYADAN BÖCEK KOVUCU SENTEZLENDİ

Böcek kovucu maddeler, böceklerin neden olduğu çeşitli rahatsızlık ve hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu maddeler, sinek ve böcekleri uzaklaştırarak sokma ve ısırmalara karşı koruma sağlıyor.

DEET adı verilen bileşik (N,N-dietil-metatoluamid), pek çok böcek ve sinek kovucu ürünün aktif bileşenidir ve dünya genelinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak bazı sivrisinek türleri DEET’e karşı direnç geliştirdiğinden bazı alternatif ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan birçok çalışma nepetalakton bileşiğinin DEET’ten daha etkili bir böcek kovucu olduğunu göstermektedir. İçerisindeki ana bileşeni olan nepetalaktonun sinek ve böcekleri uzaklaştırmadaki başarısı kedi nanesi bitkisini (Görsel 1.28) oldukça özel kılıyor. Bu noktada, böcek kovucu üretmek için kedi nanesi bitkisinden yeterli miktarda nepetalakton elde edilememesi ticari anlamda önemli bir sorun teşkil ediyordu. Kanada Concordia (Kınkordiya) Üniversitesinden Vincent J. J.

Martin (Vinsın Cey Cey Marin) ve arkadaşlarının yaptığı çalışma bu sorunu ortadan kaldırmış gibi görünüyor. Martin ve arkadaşları nepetalaktonu bitkilerden elde etmek yerine biyomühendislik yoluyla üretme yöntemi geliştirdiler. Bunun için kedi nanesinden elde edilen bazı önemli enzimleri ifade eden sekiz ekstra geni bir maya türüne ekleyerek kimyasal yolla üretim gerçekleştirdiler. Böylece genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanarak alternatif ve etkili bir üretim metodu ortaya koymayı başardılar. Ayrıca ticari anlamda üretim aşamasına gelindiğinde DEET kullanımından kaynaklanan bazı olumsuz yönlerin de önüne geçmek hedefleniyor. Bunlar arasında belirli plastiklerin çözülmesi, sentetik giysilerin ve kişisel aksesuarların hasar görmesi gibi durumlar bulunuyor. Bu çalışmaların çok önemli bir yanı da tarım arazilerinin kimyasal hammadde sağlamak yerine gıda yetiştirmek amacıyla kullanılması olarak ifade edilmelidir.

• Metne göre biyomühendislik ile elde edilen sentetik maddelerin biyolojik, çevresel, ekonomik sonuçları hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Biyomühendislikle sentezlenen böcek kovucu, DEET’e direnç geliştiren sivrisineklere alternatif olabilir. Bu yöntem, kedi nanesi bitkisinden elde edilemeyen nepetalaktonu biyolojik olarak üreterek ticari avantaj sağlıyor. Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar kullanılması, tarım arazilerinin kimyasal hammadde yerine gıda üretimine yönlendirilmesi ve DEET’in olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi gibi çevresel ve ekonomik faydaları beraberinde getirebilir.

BİR FİKRİN VAR MI?

Günümüzde biyoteknolojik yolla üretilen bazı organik moleküller endüstri alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Proteaz et pişirmede, interferon multipl skleroz (multipli skleroz) hastalığının tedavisinde, insülin ve somatotropik hormon büyüme geriliği hastalıklarının tedavisinde, lipaz deterjan üretiminde, papain etin yumuşatılmasında, amilaz ekmek hamurunun hacmini ve ekmek içi yapısını değiştirerek ekmeğin kalitesini artırmada, laktaz süt endüstrisinde laktozu parçalamada, selülaz sebzeleri yumuşatmada, sebzelerin tat ve kokusunu iyileştirmede kullanılmaktadır (Raveendran vd., 2018: 16-30).

• Biyoteknolojik yolla üretilen bu ürünlerin protein yapısında olmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Biyoteknolojik olarak üretilen ürünlerin protein yapısında olmasının nedeni, genetik mühendislik yoluyla hedeflenen genetik materyalin (DNA) bir organizmaya eklenmesi veya değiştirilmesi sonucu üretilmeleridir. Bu genetik mühendislik işlemi, istenilen proteinin sentezini tetikler ve ürünün içeriğini belirler.

• Proteinlerdeki farklılığın sebebi nedir?

  • Cevap: Proteinlerdeki farklılığın nedeni, her proteinin belirli bir amino asit dizilimine sahip olması ve bu dizilimin genetik kod tarafından belirlenmesidir. Organizmanın genetik kodundaki farklılıklar, farklı proteinlerin üretilmesine yol açar ve bu da organizmalar arasında çeşitliliği sağlar. Proteinlerin işlevleri, yapılarına ve amino asit dizilimlerine bağlı olarak değişir, bu da biyolojik çeşitliliği destekler.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!