12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23
1. Etkinlik
Bu etkinlikte laboratuvar kurallarına uyunuz ve güvenlik önlemlerini alınız.
Etkinliğin Adı: DNA’nın İzolasyonu
Etkinliğin Amacı: DNA’yı nitel olarak gözlemleyebilme.
Etkinliğin Süresi: 20 dakika
Araç Gereç: Muz, kolonya, su, 1 adet temiz cam beher, 1 adet su bardağı, tuz, bulaşık deterjanı, süzgeç kâğıdı, kilitli naylon poşet, kürdan, çay kaşığı, huni
(Öğretmen tarafından dörder kişilik çalışma grupları oluşturulur. Öğretmen, grup üyeleri arasında görev paylaşımı yapar ve öğrencilerin yardımlaşarak çalışmalarını ister.)
• Muzu küçük parçalara ayırınız.
• Muz parçalarını kilitli poşet içine koyunuz ve poşetin ağzını iyice kapatınız.
• Poşetin içindeki muzu ezerek püre hâline getiriniz.
• Yarım su bardağı suya 2 çay kaşığı bulaşık deterjanı ve yarım çay kaşığı tuz ilave ediniz.
• Karışımı, içindeki tuz çözünene kadar yavaş yavaş karıştırınız.
• Hazırladığınız çözeltinin yaklaşık yarısını poşetteki muz püresinin içine ekleyiniz.
• Poşetteki karışımı elinizle ezerek çözeltinin muz püresiyle iyice karışmasını sağlayınız.
• Süzgeç kâğıdını huninin içine yerleştiriniz ve hazırladığınız karışımı süzgeç kâğıdının içine dökünüz. Karışımın süzgeç kâğıdından geçerek beherin içinde toplanmasını sağlayınız.
• Beheri 45o eğerek hazırladığınız karışım miktarına eşit miktarda kolonyayı behere ekleyiniz. Karışımın içinde oluşan beyaz köpüksü kısımlar, açığa çıkan DNA’yı gösterir.
• Yarı şeffaf renkte ipliksi şekildeki DNA’yı bir kürdan yardımıyla karışımın içinden alarak gözlemleyiniz.
Sonuçlandırma
1. Deney sonucunda elde ettiğiniz DNA’yı fiziksel olarak tanımlayınız.
- Cevap: Deney sonucunda elde edilen DNA, yarı şeffaf renkte, ipliksi bir yapıya sahiptir. Gözle görülebilen bir maddedir.
2. Bu deneyden nasıl bir sonuç çıkardınız? Açıklayınız.
- Cevap: Bu deneyden çıkarılan sonuç, muzun içerisindeki hücrelerin parçalanması ve DNA’nın izole edilmesiyle elde edilebildiğidir. Muzun içindeki hücrelerin parçalanması ve çözelti içine eklenen alkol (kolonya) sayesinde DNA, çözeltiden ayrışır ve beyaz köpüksü bir tabaka oluşturur. Bu beyaz tabaka, DNA’nın varlığını ve izole edildiğini gösterir.
3. DNA çıkarma deneyini başka hangi yiyeceklerle yapabilirsiniz? Neden?
- Cevap: DNA çıkarma deneyi, muz dışında başka yiyeceklerle de yapılabilir. Örneğin, çilek, domates, balık gibi yiyeceklerde de DNA çıkartma deneyi gerçekleştirilebilir. Bu yiyeceklerin içinde de hücreler bulunur ve bu hücrelerden DNA izole edilebilir. Deneyin sonucu, farklı yiyeceklerin DNA içeriği hakkında bilgi sağlayabilir. Farklı yiyeceklerle deney yapılması, öğrencilere DNA’nın farklı organizmaların hücrelerinde bulunduğunu ve bu deneyin farklı yiyeceklerle tekrarlanabileceğini gösterir.
4. Yandaki karekodu okutarak Öz Değerlendirme Formu’nu doldurunuz.
- Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.