Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

Fosfat grubu tüm nükleotit çeşitlerinde aynı yapıda ve ortak olarak bulunur. Fosfat grupları, DNA ve RNA moleküllerin asit özelliği kazanmasını sağlar.

Azotlu organik baz ve beş karbonlu şekerin glikozit bağı ile birleşmesiyle oluşan yapıya nükleozit denir. Nükleozitlere fosfat grubunun fosfoester bağları ile bağlanmasıyla nükleotitler oluşur. Nükleotitler taşıdıkları azotlu organik baz ve şekere göre adlandırılır (Görsel 1.14). Dört çeşidi DNA’da, dört çeşidi de RNA’da olmak üzere sekiz çeşit nükleotit vardır. DNA ve RNA’yı oluşturan nükleotit çeşitleri Tablo 1.1de gösterilmiştir.

A. DNA
1860’lardan 1953’e kadar yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında DNA’nın yapısı ve görevleri ile ilgili bilgilere adım adım ulaşıldığı söylenebilir.
Bu çalışmalar sonucunda DNA’nın hücrede bulunduğu yerler, yapısı ve görevleri hakkında elde edilen bilgiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
• DNA ökaryot hücrelerde çekirdekte, mitokondride ve kloroplastlarda; prokaryot hücrelerde ise sitoplazma- da bulunur.
• DNA molekülü, kalıtsal bilgiyi taşır ve bu bilginin yavru hücrelere aktarılmasını sağlar.
• Protein sentezini ve hücredeki metabolik olayları yönetir.
• Her DNA zinciri, nükleotit adı verilen birimlerden oluşan bir polinükleotittir.
• DNA molekülü, çift sarmal olarak bilinen iki zincirden oluşur.
• Bir DNA sarmalının yaklaşık nanometre (1nm = 10″6mm), iki nükleotit arası mesafe 0,34 nm ve bir tam sarmalın boyu 3,4 nmdir. Bir tam sarmalda 10 nükleotit bulunur (Görsel 1.15).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!