12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
Nükleik asitler, canlılarda metabolik faaliyetleri yöneten moleküllerdir. Nükleik asitler asit özelliğindedir. Nük- leik asitlerin, deoksiribonükleik asit (DNA) ve ribonükleik asit (RNA) olarak adlandırılan iki çeşidi vardır. Nükleik asitler; canlıda kalıtsal bilginin depolanması ve transferinde, canlının neslinin devamında iş görürler. Ayrıca hücrelerdeki protein sentezini kontrol ederek hücresel büyümenin, gelişmenin, farklılaşmanın ve bölünmenin kontrolünde de görevlidirler.
Nükleik asitler, nükleotit adı verilen yapı taşlarından oluşan uzun zincirli polinükleotitlerdir. Her nükleotit, bir pentoz (beş karbonlu şeker) şekere bağlı azotlu organik bir baz ve fosfat grubundan oluşur. Her nükleik asit, azot içeren beş bazdan dördünü içerir: adenin (A), guanin (G), timin (T), sitozin (C) ve urasil (U). A ve G pürin bazları olarak C, T ve U ise pirimidin bazları olarak adlandırılır (Görsel 1.12). Pürinler çift, pirimidinler tek halkalı yapıya sahiptir. Tüm nükleik asitler A, C ve G bazlarını içerir. Ancak T, sadece DNA’da bulunurken U ise sadece RNA’da bulunur.
Nükleik asitler taşıdıkları şekere göre adlandırılır. RNA’daki pentoz şeker riboz, DNA’daki pentoz şeker deoksiriboz- dur. Şekerler arasındaki fark, ribozda deoksiriboza göre bir oksijen atomunun fazla olmasıdır (Görsel 1.13).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.