Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

Dünya, milyonlarca canlının yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğü bir barınaktır. Canlıların birbiriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji denir. Canlıların yaşamları boyunca etkileşimde bulunduğu canlı ve cansız bileşenlerin tümüne çevre denir. Çevrenin cansız faktörleri iklim, sıcaklık, ışık, su, ortamın pH’ı, toprak ve minerallerdir. Çevrenin canlı faktörleri ise üretici, tüketici ve ayrıştırıcılardır. Çevre koşullarında meydana gelen değişimler popülasyonu etkiler. Çevre şartlarının olumsuz yönde değişmesi popülasyonun ve ilişkili olduğu canlı ve cansız çevrenin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Bir popülasyonda bireyler arasında renk, fizyolojik yapı, davranış gibi özellikler farklı olabilir. Organizmanın göz rengi, kürk rengi gibi dış görünüş ile ilgili özelliklerine fenotip denir. Bir organizmanın fenotipini o canlıya ait genetik faktörler ve çevresel faktörler belirler. Hem genetik hem de çevre etkisi ile gerçekleşen aynı türün bireyleri arasındaki farklılıklara varyasyon denir. Uğur böceklerinde görülen renk ve benek sayısındaki farklılıklar (Görsel 4.2), biber bitkisinde görülen renk farklılıkları (Görsel 4.3) varyasyona örnek olarak verilebilir. Genetik varyasyonların nedenleri mayoz bölünmede gerçekleşen krosing-over, homolog kromozomların rastgele dağılımları, döllenme ve mutasyonlardır. Göz rengi, kan grupları, dil yuvarlayabilme ya da yuvarlayamama gibi özellikler genetik varyasyonlardır. Bu varyasyonlar kalıtsaldır ve eşeyli üremeyle dölden döle aktarılır. Çevresel faktörlerin genler üzerindeki etkisi sonucu ortaya çıkan varyasyonlar, üreme hücrelerinde olursa dölden döle aktarılır. Vücut hücrelerinde meydana gelen değişiklikler kalıtsal değildir. Genetik faktörler, çevresel faktörler veya her ikisinin bir kombinasyonu bir tür içinde veya türler arasında fenotipik çeşitliliğe neden olur. Bazı fe- notipik özellikler yalnız kalıtsal faktörlerle ortaya çıkarken bazı özellikler de kalıtım ve çevrenin etkisiyle ortaya çıkar. Bir bitki, büyümek için gerekli tüm güçlü genlere sahip olsa da yeterli güneş ışığına ve kaynaklara sahip olmayan bir ortamda yetiştirilirse maksimum potansiyeline kadar büyüyemeyecektir. Başka bir deyişle genotip bir fenotipi belirler ancak çevresel faktörler onu sınırlar.

DÜŞÜNÜNÜZ VE YORUMLAYINIZ

Karanlıkta bırakılan bir bitki neden sararır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Bitkiler karanlıkta fotosentez yapamadıkları için gerekli besin maddelerini üretemezler ve bu nedenle sararır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!