![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187
![](/wp-content/uploads/2023/09/12-sinif-biyoloji-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-187.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187
Aşağıdaki 42 ve 43. soruları verilen deneyin sonuçlarından yararlanarak cevaplayınız.
42. Hücre farklılaşması, sitokininin oksine oranına göre kontrol edilir. Kültür ortamındaki değişken miktarlarda oksin ve sitokinin farklı büyüme tepkileri üretir. Sitokinin ve oksin oranının eşit uygulandığı kültür ortamında bitki büyür ve kallus adı verilen hücre kümesini oluşturur. Kültür ortamında oluşan kallustan bitkinin köklerinin mi yoksa sürgün kısmının mı oluşacağını ortamdaki sitokinin oksine oranı belirler. Buna göre oksin hormonu fazla, sitokinin hormonu az olduğunda bitkinin kök gelişiminin fazla olduğu gözlenmiştir. Sitokinin hormonunun fazla, oksin hormonunun az olduğu durumlarda ise sürgün sisteminin fazla, kök gelişiminin ise az olduğu gözlemlenmiştir.
Buna göre numaralandırılmış kaplarda oluşan yapıların isimlerini yazınız.
- Cevap:
I: Kallus
II: Kök
III: Sürgün
43. Bitkilerin ışığa yönelimi ile ilgili deneylerde ışığın sadece koleoptilin ucundan algılandığı fakat kıvılmanın uçtan belli uzaklıkta gerçekleştiği, sinyalin jelatin bir bloktan geçtiği ancak mika gibi katı bir engelden geçemediği sonuçları elde edilmiştir. Bu koleoptil uçlarında sentezlenen maddenin taşınabilir olduğunu göstermektedir. Buna göre ışığı bitkilerin tepe noktalarından alıp oluşturduğu maddelerle gövdenin alt kısımlarına ilettiğini göstermektedir.
Yukarıdaki deneye ait görselde oksin hormonunun ışığa bağlı olarak koleoptil üzerindeki etkisi ve değişimleri izlenmektedir.
a) Görselde numaralarla belirtilen bitkilerin hangilerinde yönelim, büyüme veya hem yönelim hem de büyüme olayı olduğunu aşağıda verilen numaraların karşısına belirtiniz. (Not: Yönelim varsa hangi yöne olduğunu belirtiniz.)
- Cevap:
1: Sola yönelim ve büyeme olur.
2: Yönelim ve büyüme olmaz.
3: Yönelim olmaz, büyüme olur.
4: Sola yönelim, büyeme olur.
5: Sola yönelim ve büyeme olur.
6: Sola yönelim ve büyeme olur.
7: Yönelim olmaz, büyüme olur.
8: Sola yönelim ve büyeme olur.
9: Sola yönelim, büyeme olur.
10: Sola yönelim, büyeme olur.
b) Yapılan uygulamada etkili olan hormon nedir ve bu hormonun etkili olduğu yönelim hareketi nedir?
- Cevap: Oksin hormonu, pozitif fototropizma hareketi görülür.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.