Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

Dişi organ (pistil, karpel); yumurtalık (ovaryum), tepecik (stigma) ve dişicik borusu (stilus) olmak üzere üç kısımdan oluşur (Görsel 3.83). Tepecik, polenlerin tutulmasını; dişicik borusu ise polen tüpünün yumurtalığa geçişini sağlar. Yumurtalıkta tohum taslağı bulunur (Görsel 3.84). Dişi organ bir çiçekte bir veya birden fazla sayıda olabilir.

Kapalı tohumlu bitkilerin çiçek yapısında çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organın bulunup bulunmamasına göre çiçekler tam çiçek ve eksik çiçek olarak gruplandırılır.
Dişi organ, erkek organ, taç yapraklar ve çanak yaprakların tamamını bulunduran çiçeklere tam çiçek (hermofra- dit = erselik) denir. Gül, elma, şeftali, erik, portakal, kaplan zambağı (Görsel 3.85) tam çiçeğe sahip bitkilerdir.
Çiçeğin yapısında bu dört organdan biri veya daha fazlası eksik olan çiçeklere eksik çiçek denir. Ceviz, kavak gibi bitkiler eksik çiçeğe sahiptir. Eksik çiçek, erkek organ taşıyorsa erkek çiçek (Görsel 3.86), dişi organ taşıyorsa dişi çiçek olarak adlandırılır (Görsel 3.87).

Kapalı tohumlu bitkiler, erkek ve dişi çiçeğin aynı ya da farklı bitki üzerinde bulunmalarına göre tek evcikli (monoik) ve çift evcikli (dioik) olarak gruplandırılır. Dişi ve erkek çiçekler aynı bitki üzerinde bulunuyorsa böyle bitkilere tek evcikli (monoik) adı verilir. Kabak (Görsel 3.88), karpuz, ceviz, mısır tek evcikli bitkilere örnektir. Eğer erkek ve dişi çiçekler farklı bitkiler üzerinde bulunuyorsa bu bitkilere çift evcikli (dioik) denir. Hurma, incir, kivi, dut (Görsel 3.89, Görsel 3.90) dioik bitkilere örnektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!