![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
![](/wp-content/uploads/2023/09/12-sinif-biyoloji-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-17.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
• İkinci aşamada hastalık yapan kapsüllü S tipi bakterileri fareye enjekte etmiş ve enjeksiyon sonucunda fare ölmüştür.
• Üçüncü aşamada ise hastalık yapan kapsüllü S tipi bakterileri ısıtarak öldürmüş ve daha sonra bu bakterileri bir fareye enjekte etmiştir. Enjeksiyon sonucunda fare yaşamaya devam etmiştir.
• Dördüncü aşamada hastalık yapan kapsüllü S tipi bakterileri ısıtarak öldürdükten sonra canlı olan R tipi bakteriler ile karıştırmış ve elde edilen bu karışımı bir fareye enjekte etmiştir. Enjeksiyondan sonra beklenen tablonun aksine fareler yaşamını yitirmiştir. Griffith, son deneyinde enjekte ettiği karışım sonucu ölen farenin kanından örnek almış ve farenin kanını incelemiş, bu inceleme neticesinde farenin kanında S tipi bakterilerin varlığını tespit etmiştir.
Sonuç: Kapsüllü formun sahip olduğu bir maddenin etkisiyle kapsülsüz formdaki bakterilerin kapsül üretme ve hastalık yapma yeteneği kazandığını göstermiştir. Canlı kapsülsüz S. pneumoniae, ölü kapsüllü S. pneumoniae’nin ortamdaki parçalanmış DNA’larını bir canlı hücre ya da bakteriyofaj bulunmaksızın hücresinin içine alır ve rekombinant hücreler oluşturarak bu hücreleri hastalık yapıcı hâle getirmiştir.
1940’lara kadar kalıtımda rol oynayan molekülün protein olduğu düşünülse de yapılan deneyler kalıtımda rol oynayan molekülün protein değil DNA olduğunu ortaya koymuştur.
Griffith’in deneyi, nükleik asitlerin kalıtsal materyal olduğunu ortaya koyan diğer çalışmalara basamak oluşturmuştur. Griffith’in deneyinden yaklaşık 20 yıl sonra Oswald Avery [Asvold Eyvri (Görsel 1.5)], Maclyn McCarty (Maklin Makardi) ve Colin McLeod (Kolin Mekleod) bu dönüştürücü maddenin ne olabileceği konusunda Griffith’in deneylerini biraz daha geliştirmişler ve sonuçta DNA’nın genetik materyal olarak kabul edilmesinin ilk adımını atmışlardır. Avery’nin arkadaşlarıyla yaptığı deney Görsel 1.6’da verilmiştir.
Deneyin aşamaları aşağıda verilmiştir.
• Avery ve arkadaşları, deneyde hastalık yapıcı kapsüllü S.pneumoniae bakterilerini ısıtarak öldürmüşlerdir.
• Elde ettikleri özütü beş farklı tüpe koyarak protein, RNA, DNA, lipid ve karbonhidratı parçalayan enzimlerle bir araya getirmişlerdir.
• Bu tüplere kapsülsüz bakteriler ilave ederek bir dizi deney gerçekleştirmişlerdir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.