12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161
Bitkiler yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için organik ve inorganik maddelere ihtiyaç duyar. Bu maddelerin bazılarını dışarıdan alır, bazılarını da kendi üreterek kısa ya da uzun mesafelere farklı mekanizmalarla taşır. Bu taşımayı iletim demetleri sayesinde gerçekleştirir. Bitkiler ihtiyacı olan su ve suda çözünmüş mineralleri kökteki hücreleri sayesinde emer. Emilen bu maddeler ksilem ile toprak üstü yapılara taşınır, toprak üstü yapılarında fotosentezle üretilen organik besinler de floem ile gövde ve köke taşınır.
Bitkilerin aldıkları su ve mineraller, bitkilerde gerçekleşen yaşamsal faaliyetlerin düzenlenmesinde görev alan moleküllerin sentezi ve çalışması için gereklidir. Bitki hücrelerinin sitoplazmasının büyük bir kısmı sudan oluşur. Bu sayede bitkiler metabolik olayları ve kimyasal reaksiyonları sitoplazmada gerçekleştirir. Ayrıca su, hidroliz ve fotosentez gibi metabolik olaylara katılır. Su, bitki hücrelerinde oluşturduğu turgor basıncı ile otsu bitkilerin toprak üstü organlarının dik durmasını ayrıca bitkinin büyüme döneminde de hormonların etkisiyle hücrelerin uzamasını sağlar. Böylece bitkinin büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynar. Su, çözücü özelliği ile minerallerin alınmasını ve bitkide taşınmasını da sağlar. Mineraller, hücrelerdeki osmotik basıncın düzenlenmesinde etkilidir.
Kök sistemi, bitkinin toprağa tutunmasını ve topraktan suyun alınmasını sağlar. Kökteki emici tüyler, topraktan aktif taşıma ile aldığı mineral ve tuzları biriktirir. Bu birikim, emici tüylerdeki osmotik basıncın toprak çözeltisine göre daha yüksek olmasını sağlar. Kök hücrelerinde K+ iyonu, topraktaki yoğunluğundan yüzlerce kat fazla olabilir. Bu sayede kökteki emici tüylere osmozla su geçer.
Bitkilerde suyun taşınması ksilem borularıyla gerçekleşir. Bu yüzden topraktan emilen su ve minerallerin ksile- me kadar iletilmesi gerekir. İletim iki yolla gerçekleşir. İlki, suyun emici tüylere girip hücreden hücreye plazmo- dezmlerden geçerek ksileme kadar taşınması (simplast yol), ikincisi ise hücreye girmeden hücre çeperleri ve çeperlerin çevresinde bulunan hücreler arası boşlukta taşınmasıdır (apoplast yol). Böylece su; emici tüylerden epidermise, epidermisten kök korteksine (parankimasına), korteksten de endodermise ulaşır. Endodermis duvarlarındaki kaspari şeridi suya geçirimsizdir. Kaspari şeridi, su moleküllerini belirli bölgelerden geçmeye zorlayan bir bariyerdir. Su, endodermis içinde belirli bölgelerden hareket ederek merkezî silindirdeki ksileme ulaşır. Su ve minerallerin alımı bu yolla daha hızlı olur. Ksileme ulaşan su, kök ve gövde içinde yukarı doğru hareket ederek yapraklara kadar ulaşır (Görsel 3.72).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.