Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

AĞAÇLAR YAPRAKLARIYLA DA SU İÇEBİLİYOR

Bitkiler, kökleri vasıtasıyla suyu topraktan alır ve gövdelerinden yapraklarına kadar ileterek fotosentezde kullanır. Bulunduğu yükseklik nedeniyle sürekli bulutların içinde kalan bitki örtüsündeki ağaçların su ihtiyaçlarını sadece kökleriyle değil yapraklarıyla da karşılayabildiğini biliyor muydunuz? Alçak düzlüklerdeki yağmur ormanlarının aksine tropik iklim bölgelerindeki bulut ya da sis ormanları sadece dağlarda ve yüksek kesimlerde bulunur. Buradaki dev ağaçlar su ihtiyacını havadaki nemden başka bir deyişle bulutlardan karşılar. Bulut ormanlarının dünyadaki en güzel örneklerinden biri Costa Rica (Kosta Rika) dağlarında bulunan ve yaşam veren bir pus perdesiyle yıkanan Monteverde’dir [Monteverde (Görsel 3.71)]. Bu özel orman alanı 600 metre ile 1800 metre arasında değişen irtifalarda bulunmakta ve dünya üzerindeki en gelişmiş ve kalabalık doğal hayatı bünyesinde barındırmaktadır. Bu özel koruma sahasının sınırları içinde 100’den fazla memeli türü, 400 kuş türü, 120 kurbağa ve sürüngen türü, 2 500 bitki ve on binlerce böcek türü yaşamaktadır. Bulut ormanlarındaki ağaçların kendilerine gereken suyu yapraklarından karşılaması onlar için önemli bir hayatta kalma stratejisidir. Bu tür ekosistemlerde hava çoğunlukla puslu ve nemli olmasına karşın toprak bir hayli kuru kalır. Böylece ağaçlar, topraktan yeterince su alamadığı için bulutların içinde sürekli ıslak olan yaprak yüzeyleri aracılığıyla su ihtiyacını karşılar. Uzmanlar bu durumu belgelemek için öncelikle yaprak ıslaklığının ekosistemdeki dağılımını ve yoğunluğunu incelemiştir. Uzmanlar, daha sonra suyun yapraklardan alınıp alınmadığını anlamak ve suyun hareketini görmek için ağaçların dallarına minik algılayıcılar yerleştirmişlerdir. Bu algılayıcılar sayesinde yapraklar ıslak olduğu zaman suyun yapraklar tarafından emildiğini ve dallara, oradan da gövdeye yukarıdan aşağıya doğru taşındığını görmüşlerdir. Çalışmada yapraktan su alma miktarının her ağaçta aynı yoğunlukta olmadığı da anlaşılmıştır. Kaliforniya’daki sekoya ağaçlarının da bulut ormanları gibi yapraklarıyla su içebildiği belirlenmiştir. Uzmanlar; bu tür özel ekosistemlerde bulutlar ile ağaçlar arasındaki ilişkinin çok önemli olduğunu, özellikle iklim değişikliği neticesinde bulut yoğunluğunun azalmasının bulut ya da sis ormanı ekosistemlerine zarar verebileceğini belirtmektedirler.

• Yukarıdaki metne göre bitkinin suyu alması yaşadığı ortama ve iklime göre değişmektedir. İklim değişikliğinin ekosistemde yaşayan canlılara yönelik etkileriyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İklim değişikliği, ekosistemler üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle bu tür özel ekosistemlerde, bulut yoğunluğunun azalması bitkilerin su teminini zorlaştırabilir, bu da bitki örtüsü ve bu ekosistemlerde yaşayan canlılar için bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle iklim değişikliğinin bu ekosistemlere zarar verebileceğini düşünüyorum. Bu tür ekosistemlerin korunması ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı tedbirler alınması önemlidir.

BİR FİKRİN VAR MI?

• Dalından koparılmış çiçeğin su dolu bir vazoda bir süre solmadan yaşamasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çiçeğin su dolu bir vazoda bir süre solmadan yaşamasının nedenleri, suyun bitkinin kesilmiş sapından emilerek su kaybının engellenmesi ve bitkinin kesik sapı üzerinden su ve besin alabilmesidir.

• Vazodaki su bir süre sonra yenilense bile çiçeklerin canlılığını yitirmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çiçeklerin canlılığını yitirmesinin nedenleri, suyun içinde bulunan bakterilerin ve mikroorganizmaların çiçeğin kesik sapından bitkiye zarar vermesi, bitkinin beslenme ve su alma yeteneğinin zamanla azalması ve doku hasarı nedeniyle olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!