Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147

Kökünden, Gövdesinden ve Yapraklarından Yararlanılan Bitkiler

İlk çağlardan kalan arkeolojik bulgulara göre insanlar beslenmek, barınmak, ısınmak, yaralarını iyileştirmek ve hastalıklarını tedavi etmek için bitkilerden faydalanmışlardır. Günümüzde de bitkiler aynı amaçlarla kullanılmaktadır.

Bitkiler, içerdikleri etkili bileşikler nedeniyle hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Tedavi ve hastalıkları önleyici olarak ilaç yapımında kullanılan bitkilere tıbbi bitkiler adı verilir. Bitkilerin genellikle yaprak, çiçek, tohum, kök, kabuk gibi kısımları bu amaçla kullanılmaktadır. Lokman Hekim ve İbn-i Sina yaşadıkları dönemde çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde tıbbi bitkileri kullanmışlardır. Latince ismiyle Canon Medicinae (Tıp Kanunu) olarak da bilinen İbn-i Sina’nın 14 ciltlik tıp ansiklopedisi 17 dile çevrilmiştir. Günümüzde modern tıpta da kullanılan pek çok ilaç bitkilerden elde edilmektedir. Farmasötik botanik tıbbi bitkilerin bitki sistematiğindeki yerini esas alarak; yapılarını, dünya üzerindeki yayılışlarını, ilaç yapımında kullanılan kısımlarını, bu kısımların kullanım şekillerini, etkilerini ve etken maddelerini inceleyen bilim dalıdır.

İnsanlar genel olarak bitkilerin kök, gövde, yaprak, çiçek, tohum gibi kısımlarından yararlanırlar.

Havuç, turp, kereviz, şalgam, salep, meyan kökü, zencefil, şeker pancarı vb. kökünden yararlanılan bitkilerdir. Salep, orkide bitkisinin kökünden elde edilir ve dondurma yapımında kullanılır. Meyan bitkisinin kökü tatlı yapımında kullanılır. Ayrıca balgam söktürücü özelliği ile de solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Zencefil kökü (Görsel 3.52), bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeker pancarından şeker üretilir.

Patates, yer elması, tarçın, söğüt, sığla, çam, kavak, ceviz, köknar, kauçuk, keten vb. bitki gövdesinden yararlanılan türlerdir. Besin olarak yararlanılan patates bitkisinin yumru gövdesinden de nişasta elde edilir. Tarçın baharat olarak sığla yağı, kozmetik ürün ve ilaç yapımında kullanılır. Söğüt ağacının kabuğundan ateş düşürücü ilaçlar üretilir. Çam, kavak, ceviz, köknar gibi dayanıklı bitki gövdelerinden kereste elde edilir. Kauçuk ağacının gövdesinden elde edilen kauçuk ağacı öz suyu (lateks) (Görsel 3.53) lastik yapımında kullanılır. Çam gibi reçineli bitkilerin gövdelerinden cila, vernik, sabun ve dezenfektan madde üretiminde yararlanılır. Keten bitkisinin gövde lifleri bazı kumaşların yapımında kullanılmaktadır.

Pırasa, soğan, sarımsak, ıspanak, lahana, dereotu, tere, roka, marul, semizotu, pazı, asma, ebegümeci, biberiye, defne yaprağı, nane vb. bitkiler yapraklarından yararlanılan bitki türleridir. Soğan, pırasa gibi bitkilerin etli yaprakları besin olarak tüketilmektedir. Defne yaprağı (Görsel 3.54), nane, kekik vb. aromatik özellik taşıyan bitkilerin yaprakları baharat olarak kullanılır. İçecek olarak kullanılan çay, bitkinin yaprağından elde edilir. Nane yaprakları, kekik yaprakları, ada çayı yaprakları (Görsel 3.55) solunum yolu hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanılır. Aloe vera bitkisinin yaprağı, içeriğindeki aromatik ve uçucu yağlardan dolayı cilt bakım ürünleri ve parfüm üretiminde kullanılır.

Bugün yeryüzünde bulunan bitki türü sayısının 250 000-500 000 arasında olduğu kabul edilmektedir. Türkiye florasındaki tür sayısı ise 13.055’tir. Bunlardan 3035 tanesi endemik türdür. Anadolu’da bulunan bitkiler geçmişten günümüze miras bırakılan büyük bir hazinedir. Bu hazinenin gelecek kuşaklara ulaşması ve doğru kullanılması için bitkileri toplayan ve kullanan kişiler mutlaka bilinçli olmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!