12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145
Yaprağın enine kesitinde üç doku sistemi görülür. Bunlar örtü doku, temel doku ve iletim dokudur. Yaprağın enine kesitinin üç boyutlu yapısı Görsel 3.50de, mikroskop görüntüsü Görsel 3.51de gösterilmiştir.
Örtü doku, yaprağın alt ve üst yüzeyini örter. Örtü doku genelde tek sıralı epidermis hücrelerinden oluşur. Bu hücrelerde genel olarak klorofil bulunmaz. Epidermis üzerinde bitkinin su kaybını engelleyen kütikula tabakası vardır. Mumsu kütikula, stomalar tarafından kesintiye uğrar. Kütikula şeffaf yapıda olduğu için güneş ışığının geçmesini engellemez. Karada yaşayan bitkilerin çoğunda üst epidermisteki stoma çok az sayıdadır ya da hiç yoktur. Alt epidermisteki stoma sayısı ise üst epidermise göre daha fazladır.
Temel doku, üst ve alt epidermis arasında kalan ve mezofil olarak adlandırılan bölümdür. Mezofil, kloroplast bulunduran palizat parankiması ve sünger parankiması hücrelerinden oluşur. Üst epidermisin altında yer alan uzun, silindir şeklindeki palizat parankiması hücrelerinde fotosentez yoğun olarak gerçekleşir. Palizat parankimasının alt bölümünde sünger parankiması bulunur. Kloroplast miktarı, palizat parankimasından daha azdır. Sünger parankimasının hücreleri düzensiz şekillidir ve hücreler arasında geniş boşluklar vardır. Boşlukların içi, sürekli hava ve su buharı ile doludur. Bu sayede gaz alışverişi ve terleme verimli gerçekleşir.
İletim dokusu (odun ve soymuk boruları), yaprakta mezofil hücreleri arasında yer alır. Su ve besin taşınmasını sağlayan damar yapısıdır. Her bir yaprağın iletim dokusu gövdedeki iletim demetinin devamıdır. Damarlar, mezofilde alt dallara ayrılarak dallanır. Oluşan bu ağ sistemi mezofildeki palizat ve sünger parankiması ile yakın temas sağlar.
SIRA SİZDE
Aşağıda numaralandırılmış yaprak örneklerinin fiziksel özelliklerinden yola çıkarak bu yapraklara sahip bitkilerin yaşadıkları ortamları tahmin edip gerekçelerini aşağıdaki boşluklara yazınız.
- Cevap:
1. Bu bitkinin yaprak ayasının geniş olması sucul ortamda yaşadığını gösterir. Çünkü su stresi gibi bir problemi yoktur.
2. Yaprakları su depo eden kurak ortama uyum sağlamış bir bitkidir.
3. Yaprakları diken şeklini almış kurak ortam bitkisidir.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.