12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142
Görsel 3.41de tek ve çift çenekli bitkilerin gövdesinden alınan enine kesitte iletim demetlerinin yerleşimi görülmektedir.
Tek çenekli bitkilerin gövdesinde kambiyum dokusu olmadığı için iletim demetleri dağınık hâldedir ve bu bitkiler enine büyümez. Tek çenekli bitkilerde kökün aksine gövdede temel doku korteks ve öz bölümleri şeklinde ayrılmamıştır. Çift çenekli bitkilerin gövdesinde ise iletim demeti, kambiyum etrafında düzenli olarak sıralanmıştır. Kambiyumun dış kısmında floem, iç kısmında ksilem bulunur. Çift çenekli bitkilerin gövdesinde korteks ve öz bölgesi bulunur. Çift çenekli bitkilerde gövdedeki kambiyum gelişimi, primer ksilem ve pri- mer floem arasında başlar. Her yıl belirli mevsimlerde hücre bölünmeleriyle yeni odun (sekonder ksilem) ve soymuk borularını (sekonder floem) oluşturur. Kambiyum, sürekli olarak sekonder ksilem ve sekonder floem eklemesi yaparak enine kalınlaşmayı sağlar.
SIRA SİZDE
Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Cossus cossus (Kosus kosus) larvaları; kestane, kiraz, elma, armut ve söğüt ağaçlarının toprağa yakın gövde ve dallarında galeriler açarak bu bitkilere zarar verir. Phragmacossia albida (Fregmakosiya albida) larvaları ise enginar kökleri içinde galeri açarak beslenir. Bu larvalar bitki köklerinin içini oyarak bitkilerin çürümesine neden olur. İçi oyulan bitki kökü bir süre sonra çürür. (Kestane ve enginar çift çenekli bitkilerdendir.)
1. Cossus cossus, kestane ağacının gövdesinin dışından merkezine ulaşıncaya kadar sırayla hangi dokulara ve tabakalara zarar verir?
- Cevap: Sırasıyla mantar doku, mantar kambiyumu, primer floem, sekonder floem, kambiyum, sekonder ksilem, pimer ksilem odunlaşmış öze zarar verir.
2. Enginar bitkisinin köküne en dış tabakadan giren Phragmacossia albida’nın kök merkezine ulaşıncaya kadar zarar verdiği doku ve tabakaları sırasıyla yazınız.
- Cevap: Epidermis, korteks, endodermis, periskl, floem, kambiyum, ksilemdir.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.