12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141
B. Gövde
Gövde, bitkinin toprak üstünde kalan sürgün sistemidir. Görevleri yaprak, çiçek, yan dallar, meyve, tomurcuk gibi kısımları taşımak, bu kısımları destekmek, kökler ile alınan su ve minerallerin en uçtaki yapraklara kadar iletilmesini sağlamak ve fotosentez sonucu sentezlenen besini bitkinin diğer organlarına iletmektir.
Çiçekli bitkilerde gövde ve iletim demetleri çok gelişmiştir. Yapraklar gibi genç bitkilerin klorofil taşıyan gövdeleri de fotosentez yapar. Ayrıca bazı bitkilerin gövdeleri depolama, tırmanma, eşeysiz üreme vb. görevleri yapabilmek için özelleşmiştir.
Bitki gövdesinde bulunan yapılar ve büyüme noktaları Görsel 3.39da gösterilmiştir.
Koruyucu pullarla kuşatılmış olan tepe tomurcuğu sayesinde gövde boyuna uzar. İlkbaharda tepe tomurcuğunu koruyan pullar dökülür ve yeni bir primer büyüme başlar. Tepe tomurcuğu, bir yıl büyüdükten sonra koruyucu pullarla yeniden kaplanır. Bu oluşan pulların izleri, tomurcuk izi olarak halkalar şeklinde gözlenebilir. İki tomurcuk izi arasındaki boyca uzama bölgesi bir yıllık boyuna uzama bölgesini oluşturur.
Bitkinin boyca uzaması, güneş ışığından daha çok yararlanmasını sağlar. Tepe kısmından budanmış ağaç, çalı ve üst kısımları koparılmış ev bitkilerinin boyca uzamamasının nedeni bitki tepe tomurcuklarının zarar görmesidir.
Bitkinin gövdesi üzerinde yaprağın bağlandığı noktaya nodyum (düğüm), iki nodyum arasında kalan bölgeye de internodyum (düğümler arası bölge) denir. Yaprak sapının gövdeye bir açı oluşturarak bağlandığı bölgede çiçek, dal veya yaprak verebilecek yanal tomurcuk (koltuk altı tomurcuğu) bulunur (Görsel 3.40).
Yanal tomurcukta bulunan meristemlerin bölünmesiyle gövdede yaprak taşıyan dallar oluşur. Sonbahar başlarında nodyumda bulunan yapraklar dökülür ve burada yaprak izi oluşur. Gövde üzerindeki tomurcukların faaliyetleri mevsime bağlıdır. Koşullara göre tomurcukların bir kısmı aktifken bir kısmı pasif kalır ya da uyur apikal dormansi adı verilir.
DÜŞÜNÜNÜZ VE YORUMLAYINIZ
Normal şartlarda bitkilerin tepe tomurcuklarının aktif, yan dal tomucuklarının ise apikal dormansi hâlinde olmasının nedeni nedir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap: Bitkilerde tepe tomurcukları ışık ve yerçekimi algılamasını en iyi yapar, bu nedenle aktiftir. Yan dal tomurcukları ise ana sürgün büyüdükten sonra aktif hâle gelirler, bu sayede yan dalların gelişimi gecikir.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.