![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139
![](/wp-content/uploads/2023/09/12-sinif-biyoloji-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-139.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139
Bitkisel Organlar
Bitkiler kök, gövde ve yapraklar olmak üzere üç temel organa sahiptir. Kök, bitkinin kök sistemi içinde yer alırken gövde ve yapraklar ise bitkinin sürgün sistemi içinde yer alır.
A. Kök
Kök, genellikle bitkinin toprak altında kalan kısmıdır. Kökün temel görevleri bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve mineralleri alarak bitkinin diğer kısımlarına taşınmasını sağlamak, besin maddelerini depolamak, destek sağlamak ve bazı bitki hormonlarını sentezlemektir.
Kökün Yapısı
Kökün boyuna kesitinde net sınırlarla ayrılmayan hücre bölünme bölgesi, uzama bölgesi ve olgunlaşma bölgesi olarak adlandırılan üç bölge vardır (Görsel 3.30). Hücre bölünme bölgesinde primer meristem hücreleri bulunur. Yeni kök hücreleri ve kaliptra hücreleri bu kısımda üretilir. Kaliptra, kökün toprak içinde büyümesi sırasında kök ucunu korur. Ayrıca büyümekte olan kök ucu, çevresindeki toprağı gevşeten kaygan bir madde salgılayarak kökün toprak içinde rahat uzamasını sağlar. Uzama bölgesi, hücre uzamasının görüldüğü bölgedir. Buradaki hücreler bölünmez. Uç meristem hücrelerinin bölünerek oluşturduğu yeni hücreler hızla dikey yönde büyür. Böylece kökün uzaması gerçekleşir. Olgunlaşma bölgesindeki hücreler, farklılaşarak değişik hücre tiplerine dönüşür. Olgunlaşma bölgesinde en dış tabakadaki hücreler epidermis (örtü) tabakası olarak farklılaşır. En içteki hücreler ise ksilem ve floemden oluşan merkezî silindiri oluşturur. Merkezî silindir ile epidermis arasında kalan hücreler ise temel doku olarak farklılaşır.
Çift çenekli bitki kökünün olgunlaşma bölgesinden alınan enine kesitte görülen temel yapılar Görsel 3.31de gösterilmiştir.
Tek çenekli ve çift çenekli bitkilerin kökünün enine kesitinin mikroskobik görünümü Görsel 3.32de gösterilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.