Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

• Tüy

Tüyler, epidermis hücrelerinin dışa doğru gelişmesiyle meydana gelen çıkıntılardır. Tüy hücreleri, epidermis hücreleri gibi kloroplastsızdır. Bir ya da birden fazla hücreden oluşabilir. Tüylerin örtü, savunma, salgı, tırmanma, emme gibi farklı görevleri vardır. Bitkide bulunan örtü tüyleri, güneş ışığını geri yansıtır ve bitkinin aşırı şekilde ısınmasını engeller (Görsel 3.24). Salgı tüyleri de hoş kokulu ve uçucu maddeler salgılar. Genelde çiçeklerde bulunan bu salgılar tozlaşma olayında etkilidir. Salgı tüyleri nane, sardunya vb. bitkilerde bulunur (Görsel 3.25). Kök emici tüyleri, kökün yüzey alanını artırarak topraktan daha fazla su ve mineral emilimini sağlar (Görsel 3.26). Tırmanma tüyleri, sarmaşık gibi bitkilerde tutunmayı sağlar. Isırgan otu bitkisinde bulunan tüyler savunmayı sağlar. Bu bitkinin savunma tüyünden yakıcı bir madde salgılanır. Yakıcı madde bitkiyi hayvanlara karşı korur.

• Hidatot (Su Savağı)

Atmosfer neminin fazla ve terleme hızının düşük olduğu zamanlarda bitkideki fazla suyun atılmasını sağlayan, yaprak kenarlarında bulunan açıklıklara hidatot denir. Çilek, çimen gibi bazı otsu bitkilerde görülür. Hidatotlar, stomalar gibi açılıp kapanmaz. Bitkideki fazla su, hidatot- lardan gutasyon (damlama) yoluyla sıvı hâlde dışarı atılır. Hidatotlar, ksilem borularıyla bağlantılıdır. Damlama olayı gerçekleştiğinde suyla beraber bir miktar mineral ve tuz da bitkiden atılır (Görsel 3.27). Gutasyon sıvısı, yoğunlaşmış atmosferik nemi oluşturan çiğ ile karıştırılmamalıdır.

• Emergens (Diken)

Bitkilerin hayvanlara karşı korunmasını ve savunmasını sağlayan diken şeklindeki çıkıntılardır. Emergensler yalnız epidermisten farklılaşan yapılar değildir. Epidermis ve epidermis altı hücrelerin yapılarına katılmasıyla oluşurlar. Örneğin gül bitkisinde emergensler epidermis ile korteksten gelişir ve iletim demeti içermez (Görsel 3.28). Gövdeden (akasya) ve yapraktan (kaktüs) farklılaşmış dikenler iletim demetleri içerir.

b) Periderm (Mantar doku): Çok yıllık odunsu bitkilerin kök ve gövdelerinde epidermisin yerini periderm adlı örtü doku alır. Mantar kambiyumu, mantar doku ve parankima hücreleri peridermi oluşturur. Mantar kambiyumu tarafından üretilen mantar hücreleri, süberin denen mumsu maddeyi çeperlerinde biriktirir ve ölür. Mantar dokusu bitkiyi mekanik etkilerden ve hastalık yapıcı patojen canlılardan korur. Ayrıca süberin su kaybına karşı da bitkiyi korur. Peridermde lentisel (kovucuk) adı verilen açıklıklar oluşur (Görsel 3.29).

• Lentisel (Kavucuk)

Gövde yüzeyinde ince yarıklar veya kabartılar şeklinde bulunur. Gövdede, dallarda ve bazı meyvelerin kabuk yüzeyinde bulunan Lentiseller, odunsu bir gövde veya kökteki canlı hücrelerin dış ortamla gaz alışverişi yapmalarını sağlar. Az da olsa gaz hâlinde su kaybına neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!