Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

• Yanal (Lateral) Meristem

Odunsu (açık tohumlular ve çoğu çift çenekli kapalı tohumlular) bitkilerin kök ve gövdelerinde boyca uzamanın durduğu kısımlarda enine büyüme görülür. Bitkinin kalınlaşmasını sağlayan sekonder büyümeyi yanal meristemler sağlar.

b) Kökenlerine Göre Meristem Hücreler

• Birincil (Primer) Meristem

Embriyonik dönemden beri bölünme yeteneğini kaybetmemiş hücrelerden oluşur. Kök ve gövde uçlarında bulunur. Bitkinin primer büyümesini başka bir deyişle boyca uzamasını sağlar. Uç meristemde primer büyümenin mekanizması Görsel 3.6da gösterilmiştir.

Uç meristemde farklılaşmamış hücreler bulunur. Bu hücreler bölündüklerinde bazı kardeş hücreler uç meristemde kalır ve farklılaşmamış hücrelerin sürekliliğini sağlar. Diğer kardeş hücre ise bölünür ve büyür. Sonra bu hücreler tamamen farklılaşarak iletim doku, örtü doku ve temel doku gibi dokuları meydana getirir.

• Sekonder (İkincil) Meristem

Bölünme yeteneğini kaybetmiş parankima hücrelerin hormonların etkisi ile sonradan bölünme yeteneğini kazanması sayesinde oluşan dokudur. Sonradan bölünme yeteneğini kazanan meristeme yanal meristem, sekonder meristem ya da kambiyum denir. Demet (damar, vasküler) kambiyumu ve mantar kambiyumu olarak iki çeşittir. Kambiyum, kapalı tohumlu çift çenekli bitkiler ve çam gibi açık tohumlu bitkilerde bulunur. Tek çenekli bitkilerde ve yapraklarda kambiyum bulunmaz.

Demet kambiyumu, ksilem ve floem oluşmasını dolayısıyla bitkinin enine kalınlaşmasını sağlar ve sürgüne destek verir.

Mantar kambiyumu, odunsu bitkilerde mantar dokuyu oluşturan canlı ve bölünebilme özelliğinde olan hücrelerdir. Mantar kam- biyumunun bu faaliyeti enine kalınlaşmayı da sağlar. Sekonder büyüme nedeniyle epidermis parçalanır yerini mantar doku alır. Mantar doku (Görsel 3.7) ağaçların dış kısmında yer alır ve gövdeyi su kaybına; böcek, bakteri ve mantar saldırılarına karşı korur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!