Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

Bu olay, tüm canlılarda ortak olan enzimlerle sitoplazmada gerçekleşir. Glikoliz reaksiyonlarının başlayabilmesi için kararlı hâldeki glikoz molekülü 2 molekül ATP harcanarak kararsız hâle getirilip aktifleştirilir. Daha sonraki aşamalarda ise bir glikoz molekülünün parçalanması sırasında substrat düzeyinde fosforilasyon ile 4 ATP sentezi gerçekleşir. Bu sırada NAD+ (nikotinamid adenin dinükleotit) koenzimi, organik molekülden hidrojen atomlarını alarak (indirgenerek) NADH + H+ oluşturur. İki molekül 3C’lu piruvat meydana gelir. Ökaryot hücrelerdeki glikoliz sırasında ara ürünlerden ayrılan hidrojenler, NADH + H+ formunda mitokondrinin kristasındaki ETS’ye aktarılır. Bu hidrojenler, oksidatif fosforilasyonla ATP sentezinde kullanılır. Sonuç olarak glikolizde 1 glikoz molekülünden 2 piruvat, 4 ATP, 2 NADH + 2H+ elde edilir. 2 ATP başlangıçta harcandığından substrat düzeyinde fosforilasyonla net kazanç 2 ATPdir.

BİLGİ DAĞARCIĞI

NAD molekülü, solunum metabolizmasında elektron taşıyan bir çeşit koenzimdir. NAD+ kimyasal olarak yükseltgenmiş molekül olarak kabul edilir. Glikoliz sırasında NAD+ bir çift hidrojen aldığında NADH + H+ olarak indirgenir (Campbell, 2022: 167).

Pirüvatın Oksidasyonu

Ökaryot hücrelerde glikoliz sonucunda oluşan 2 piruvat ve 2 NADH + 2 H+ ortamda oksijen varsa mitokondrinin matriksine geçer. Piruvatlar aktif taşıma ile mitokondriye girer. İki piruvattan her biri iki ayrı krebs çemberine girmek üzere enzimler yardımıyla asetil-CoA (asetil-koenzimA) molekülüne dönüştürülür. Bu aşamalar aşağıda sırasıyla verilmiştir.
1. Piruvatlardan birer molekül CO2 ayrılır.
2. Piruvatlardan ayrılan hidrojenlerin elektron ve protonları NAD+ tarafından tutulur.
3. Son olarak yapıya birer molekül koenzim A katılarak asetil CoA molekülleri oluşur (Görsel 2.23).

Piruvat, ortamda yeterince oksijen bulunmazsa asetil CoA’ya dönüşemeyeceği için mitokondriye geçemez. Etil alkol ya da laktik asit fermantasyonu tepkimelerine katılır. Bu anlamda asetil CoA oluşumu, hücre içerisinde yeterli miktarda oksijen bulunduğunu gösteren önemli bir ölçüttür.

b) Krebs Döngüsü

İlk defa bilim insanı Hans Krebs (Hans Krebs) tarafından açıklığa kavuşturulan bu reaksiyonlara Krebs döngüsü denir. Mitokondrilerin matriksinde gerçekleşir. Bir önceki basamakta meydana gelen asetil CoAdan CoA ayrılır. Krebs döngüsüne asetil girer. Krebs döngüsü, 2 karbonlu asetil ile 4 karbonlu oksaloasetik asitin tepkimeye girmesi sonucunda oluşan 6 karbonlu sitrik asit oluşumu ile başlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!