Evvel Cevap
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

3. Sizce karanlıkta büyüyen fasulye bitkisi ile aydınlıkta büyüyen fasulye bitkisi arasında bir farklılık gözlenir mi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Karanlıkta büyüyen fasulye bitkisinin rengi aydınlıktakine göre daha beyazımsı, daha açık renkli olacaktır. Bu da klorofil sayısının az olduğu anlamına gelir. Bitki ışığı görmeden çok fazla kloroplast üretmemektedir. Bunun yerine boyunu daha fazla uzatarak ışığı aramaya ve ulaşmaya çalışmaktadır. Bitkinin gövde uzunluğunun artması giberellin hormonunun etkisiyle gerçekleşir. Bitki gövdesi uzamaya başlar ve ışığa ulaşır.

4. Sizce tohumda dormansinin görülmesi istenilen bir durum mudur? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Dormansi, tohumun çimlenme zamanını kontrol eden bir mekanizma gibi işlev görür. Tohumun uygun olmayan dönemlerde çimlenmesini önleyerek türün hayatta kalmasını ve devamlılığını sağlar. Ayrıca özellikle meyvecilikte çiçek açma zamanını ve çiçeklenme sırasını tayin eder. Bazı şartlarda tür çeşitlerinin herhangi bölgede yetiştirilmesini sınırlandırır.

5. Absisilc asit ve giberellin hormonları çimlenme ve dormansinin devamlılığının sağlanmasına nasıl etki ediyor olabilir? Tohumun çimlenmesinde etkili olan başka bitkisel hormonlar var mıdır?

  • Cevap: ABA hormonu genel olarak çimlenmeyi engellemede ve dor- mansinin devamlılığında, tohumda enzim sentezini teşvik ederek giberellinlerin inhibe edilmesinde, çiçeklenmeyi engellemede, hücre bölünmesinin azalmasında etkilidir. Kuraklık ve nem stresinden bitkileri korumak için stomanın kapanmasını sağlar. Giberellinler, gövdelerde hücre uzamasını ve hücre bölünmesini uyarır. Tohum embriyoları, zengin bir giberellin kaynağıdır. Gi- berellinler dormansinin kırılması ve çimlenmenin başlaması için tohuma sinyal gönderir. ABA/GA oranı yüksek olursa absisik asidin daha fazla olması çimlenmeyi engeller ve dormansinin devamlılığını sağlar. ABA/ GA oranı düşük ise giberellin miktarı fazla demektir bu durumda ise domansi kırılır ve çimlenmeyi teşvik eder. Çünkü giberellin hücre bölünmesini artırır ve uzamaya olumlu etki yapar. Etilen, sitokinin hormonları da çimlenme üzerinde etkilidir. Sitokininler ABA etkisini engelleyerek GA teşvik edici bir etkiye sahiptir. Bazı tohumlarda etilenin de çimlenme üzerinde olumlu etki yaptığı bilinmektedir.

6. Mısır ve fasulye tohumlarının çimlenmesinde farklılık gözlenir mi? Bu iki tohumun çimlenmesini karşılaştırarak açıklayınız.

  • Cevap: Mısır tek çenekli (monokotiledon), fasulye ise çift çenekli (di- kotiledon) bitkilerdir. Tohumun çimlenebilmesi için su, oksijen ve uygun sıcaklık gereklidir. Döllenmeden sonra çevreye dağılan tohumlar, uygun ortam şartları oluştuğunda su alır. Tohumda metabolik olaylar hızlanır. Bu sırada fotosentez yapamayan embriyonun besin ihtiyacını, besi doku sağlar. Enerji üretimi artar. Hücrelerin büyümesi ve mitoz bölünmeler hızlanır. Tohum kabuğu çatlar. Kabuğu çatlayan tohumların embriyosu, serbest kalır ve büyür. Çimlenmekte olan tohumdan ilk olarak embriyonik kök çıkar. Daha sonra oluşan embriyonik gövde, yukarı doğru uzamaya başlar ve yeni bitki (fide) oluşur. Fasulye gibi çift çenek- li bitkilerde çimlenme sırasında tohum içinde kalan embriyonik gövde yukarı doğru büyürken çenekler toprak üstünde kalır. Mısır gibi tek çenekli bitkilerin çoğunda ve bezelye gibi çift çenekli bazı bitkilerde ise çenekler toprak altında kalır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum