“11. Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 230

Soru: Kaynakları ve görselleri inceleyerek 231. sayfadaki soruları cevaplayınız.

OsmanlI eğitim Sisteminin başka bir vasfı da öğretim elemanlarının devamlı surette kendilerini yenileme ve sürekli rotasyonla (hareket) toplumla bütünleşme imkanlarını sağlamasıdır. Zira bir üst dereceye yükselecek olanlar, kendi aralarında açılan müsabaka imtihanlarında başarılı olmak zorundadırlar. Başaramazlarsa bir sonraki imtihanı beklerler ve onda başarılı olmayan başarı için çalışırlardı. Aksi halde yükselmeleri mümkün olmazdı. Yani belirli bir tahsili tamamlayıp icazetname almak, ömür boyunca yükselmek için kafi değil, her yükseliş yeni bir başarıyı gerektirir. Bu ise onları devamlı okumaya ve kendisini geliştirmeye zorlardı [Görsel 3.18], Sistem, ülkeye yayılan bütün eğitim ve öğretim müesseselerini kendi aralarında derecelendirmeye tabi tuttuğundan ve öğretim elemanlarının ülkenin değişik bölgelerindeki farklı derecelerdeki medreselerde müderrislik yapmalarını esasa bağladığından Osmanlı münevverlerinin ülkeyi ve ülkenin insanlarını tanımalarına zemin hazırlamıştır.”

B “Bugün ilim yolu dahi fevkalâde bozulmuştur. Aralarında yürürlükte olan eski kanun işlemez olmuştur. Evvelce bir ilim öğrenmek isteyen dânişmend olmak isterse bilginlerden birisi ele alıp, evvelâ ondan mahreç dersi okur, istidadı ve kabiliyeti görüldükten sonra müderrislerden birine gönderirdi. Ondan ötekine böyle böyle hâriçte, dâhilde ve sahnda, uzun müddet dânişmend olur, sonra iste giderek her işe hatır karışmakla ve her işe göz yummakla hak sâhibi olmayanlara hadden aşın mevkiiler verilip, eski kanun bozuldu [Görsel 3.19]. Kazaskerler dahi az zamanda yersiz olarak azil olunmakla, işlerinde tama’ sahibi ve haris olanlar, bulunduğu mevkii fırsat ve fırsatı nimet bilip, memuriyetlerin çoğunu rüşvet ile ehliyetsizlere verir oldular.”

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 230 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.