11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 55
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 55” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 55
– Sizce Türkiye’de tiyatro yaygınlaştırılmalı mı, yoksa yükseltilmeli mi?
– Tiyatro yaygınlaşırken, niteliği azalıyor, yozlaşıyorsa, yükseltilmesi daha iyi elbette. Ama bütün ağırlığı birkaç kente verirseniz, milyonlarca insanımızın yaşadığı öbür kentler, ilçeler, hatta köyler ne olacak? En iyisi, tiyatronun hem yaygınlaşmasını, hem de yükselmesini sağlamak; ne var ki, son derece güç bir iş bu; hele bizimki gibi kültürün başıboş geliştiği, daha doğrusu, gelişmediği, hızla yozlaştığı bir ülkede.
– Sokrates Savunuyor’da, Elif Anada, Dörtbaşı Mamur Şahin Çakırpençede ve diğer bazı eserlerinizde tiyatronun işlevini dile getiriyorsunuz. Elbette eserin içinde anlamı var ama, ayrıca seyirciyi ve okuyucuyu tiyatronun işleviyle ilgili olarak uyarmak mı istiyorsunuz?
– Öncülüğünü Bertolt Brecht’in yaptığı epik tiyatroda yazar birtakım düşünceler öne sürerek seyirciyi güdülemeye çalışır; ama herkes kendi aklını daha çok beğendiği için, bu düşüncelerin çoğu geçmez seyirciye. Onun için, tiyatronun işlevini oyunun kendisiyle anlatmayı daha doğru buluyorum ben. Sözü edilen oyunlarımda, tiyatronun işlevini gösteren sahneler, hem oyunun bütününe hizmet ediyorlar, hem de dram sanatının özüne ışık tutmaya çalışıyorlar; böylece düşüncelerimi tartışma hâlinde değil, yaşantı hâlinde sunmuş oluyorum seyirciye.
– Gelecek için hedefim şudur diye yaptığınız bir plân var mı?
– Hedefler ya da plânlar değil de, özlemler var daha çok.
(Güzel Yazılar Röportajlar, haz. İsmail Parlatır, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.)
Mülakat (Görüşme); sanat, siyaset ve bilim alanlarında tanınmış kişileri çeşitli açılardan tanıtmak veya bu kişilerin önemli olaylarla ilgili düşüncelerini öğrenmek maksadıyla zamanı ve soruları önceden hazırlanmış karşılıklı konuşmalardan oluşan gazete veya dergi yazılarıdır. Bu bilgiden hareketle,
a) Okuduğunuz metnin konusunu ve yazılış amacını belirleyerek aşağıdaki şemalara yazınız.
- Cevap:
“Faruk Nafiz Çamlıbel, ‘Çoban Çeşmesi’ adlı şiirinde köy hayatını, doğayı, Anadolu sevgisini ve Anadolu’nun güzelliklerini işlemiştir. Şiirde sade, herkesin rahatça anlayacağı, günlük hayatta kullanılan bir dil kullanılmıştır. Anlatımı güçlendirmek ve güzelleştirmek için kişileştirme, telmih, mübalağa ve benzetme sanatlarına yer verilmiştir. Hece ölçüsünü tercih etmesi, günlük, sade bir dil kullanması ve Anadolu sevgisini işlemesi, şairin edebî şahsiyeti ile yaşadığı dönemin edebî ve toplumsal anlayışını şiire yansıttığını gösterir.
Şiirde sade bir dilin ve ahenk unsurlarının uyumlu kullanımı ile bize ait değerlerin işlenmesi, şiirin etkileyiciliğini ve akılda kalıcılığını artırmıştır”
b) Sizce metnin yazılış amacı, o metinle ilgili başka hangi unsurları etkilemektedir? Niçin?
- Cevap: Öncelikle metnin türünü etkiler. Çünkü metnin yazılış amacına göre tür seçilir. Amacı bilgi vermek olan metinlerde öğretici metin türlerinden yararlanılır. Estetik kaygıyla yazılan metinlerde edebî türler tercih edilir. Böyle bir değişiklik, metnin dil ve anlatım özelliklerini etkileyecektir. Çünkü öğretmek amacıyla yazılan metinlerde kelimeler genellikle gerçek veya terim anlamlı kullanılırken edebî metinlerde mecaz anlamlı kullanılacaktır. Yine anlatım biçimleri de bu doğrultuda değişecektir. Çünkü öğretici metinlerde genellikle öğretici ya da tartışmacı anlatım tercih edilmektedir. Metnin yazılış amacı, metinde kullanılan anlatıcıyı da etkiler. Çünkü edebî metinlerde anlatıcı, kurmaca bir kişi iken öğretici metinlerde gerçek bir kişidir. Hatta bu tip metinlerde anlatıcı ve yazar, aynı kişidir
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.