Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 12

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 12” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 12

6. Yazarın bilgi içeren cümlelere daha az yer vermesinin metnin türüyle bir ilgisi var mıdır? Gerekçelerinizle birlikte yazınız.

  • Cevap: Fıkra metinlerinde bir yazarın günlük olaylara ya da ülke ve toplum sorunlarına ait herhangi bir konu üzerinde kişisel görüş ve düşüncelerini anlattığı için daha çok yorum cümleleri kullanır. Bilgi içeren cümleler daha azdır.

7. Bir romanda yazar olayları anlatırken çeşitli yollara başvurabilir. Olayları anlatma görevini roman kahramanına vererek kahraman bakış açısıyla birinci kişi ağzıyla anlatımını gerçekleştirebilir. Yazar, ilahi bakış açısıyla ya da gözlemci bakış açısıyla üçüncü kişili anlatım gerçekleştirebilir. Anlatım görevini üstlenene romanda “anlatıcı” adı verilir. Bir şiirde şair, duygularını bir çocuğun ağzından, bir annenin ağzından ya da bir âşığın ağzından anlatabilir. Şiirde şairin duygularını anlatma görevini üstelenen varlığa “söyleyici” denir. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda metni yazar/anlatıcı bağlamında incelediğinizde yazar ve anlatıcının farklı olduğunu söyleyebilir misiniz? Gerekçelerinizle birlikte yazınız.

  • Cevap: Öğretici metinlerde bir anlatıcıdan söz etmek gerekirse anlatıcı yazarın kendisidir. Çünkü öğretici metinler bir sanatsal/kurgu- sal yapı içermez. Yazarın hayatıyla ve düşünce dünyasıyla bire bir ilgilidir. Mesela anı, gezi yazısı, fıkra, makale, deneme gibi türlere baktığımızda bu metinlerin kurmaca olmadığını görürüz. Gerçek hayatta yaşananları ya da yazarın kendi bilgi, görüş ve birikimlerini aktarır. Bu yüzden bu türden metinleri okuduğumuzda olayları bize nakleden kişi “yazar”dır.

8. Okuduğunuz metinde yazarın okuyucuya karşı tavrı nedir; yazar, okuyucuya yönelik bir yönlendirme eğilimi içerisinde midir? Metinden örneklerle belirtiniz.

  • Cevap: Yazar kendisi de bir okur olarak diğer yazarların okuyucuya rehberlik etmesini istemektedir ve bu düşüncesine Oruç Aroba’yı örnek vermektedir. Metindeki “Düşünce ile duyarlılık, ancak iyi bir yazarda buluşursa beğenilir. Bu kıvamı Aruoba başarmıştır. Çok katmanlı yazarın okur kitlesi değişiktir, üstten bakmayan, bilginiz/birikiminiz kadar tat alırsınız ama hangi düzeyde olursanız olun alırsınız.” cümlelerinde yazarın okuyucuya olan tavrı net olarak görülmektedir.

9. “Bir okur/yazar olarak bir kitabı elime aldığımda klasik bir sorunun yanıtını ararım, ikna edici bir gerekçe bulduğumda okurum ve okuturum.” cümlesinde yazarın sormuş olduğu klasik soru ne olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: 

Yazarın zihnindeki klasik sorular muhtemelen şunlar olabilir: Bu kitap okumaya değer mi?
Bu kitap, benim düşünce dünyama ne katacak?
Buradan okuduklarımı anlayabilecek miyim?
Kitap, ele aldığı konu itibariyle bana gerekli rehberliği yapabilecek mi?

10. “Aruoba, bizi felsefenin soyut labirentlerinde dolaştırırken rehberlik yaptı.” cümlesindeki örtük ileti nedir? Yazınız.

  • Cevap: Oruç Aruoba felsefenin anlaşılması zor, soyut problemlerini anlaşılır, somut bir hâle getirdiği için metnin yazarı, Aruoba’yı bir labirentten çıkışa götüren rehber olarak görmektedir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 12 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!