Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 253 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sizce metnin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: Metin Hüseyin Cahit Yalçın2ın bir eserinde kullandığı dili eleştirme üzerine yazılmıştır. Yani bir edebi ürünü eleştirme maksadı taşımaktadır.

2. Servetifünun Dönemi yazarlarının Türk edebiyatının Batılılaşmasında ortaya koydukları gayret ve bu gayretin sonucu olarak edebiyata getirdikleri yenilikler onların yoğun olarak eleştirilmelerine de sebep olmuştur. Servetifünun yazarları da kendilerine yöneltilen bu eleştirilere cevap vermişlerdir. Bu durum Türk edebiyatında eleştiri türünün canlılık kazanmasına ve gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Dönemin güçlü şairleri Tevfik Fikret ve Cenap Sahabettin ayrıca Sevetifünun yazarlarından Mehmet Rauf, Ali Ekrem Bolayır, Ahmet Şuayp ve Hüseyin Cahit eleştiri türünde yazılar kaleme almışlardır.

Metinden hareketle Servetifünun Dönemi’nin fikrî ve estetik anlayışı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bu metinden hareketle diyebiliriz ki ‘Sanatkârâne üslup’ ve yeni bir ‘vokabüler’ (sözvarlığı) yaratma kaygısıyla oldukça ağır bir dil kullanmışlardır. ‘Kafiye kulak içindir’ görüşünü benimserler. Şiirde üç değişik biçim kullanmışlardır. Şiirde olduğu gibi romanda da (devrin siyasal baskıları nedeniyle) sosyal konulardan uzak dururlar.

3. Metne yazıldığı dönemin hangi toplumsal ve edebî değerleri yansımıştır? Bu değerler günümüz toplumunda da geçerliliğini korumakta mıdır? Niçin?

  • Cevap: O dönemin toplum içinde kabul gören sanat zevkleri ile o dönem yazılarında kullanılan dilin özellikleri hakkında okura bilgiler sunulduğunu görürüz.

Mehmet Celâl (1867- 1912)

Düzenli bir öğrenim gördü. Tahrirat kâtipliği ve mümeyyizlik görevlerinde bulundu. Bir süre özel okullarda kitabet ve kavaid-i Türkiye dersleri verdi.
Yazı hayatına Gülsen dergisinde yayımlanan şiiriyle girmiştir. Yazı, şiir ve tefrika romanları dönemin birçok dergi ve gazetesinde yayımlanmıştır.
Şiirlerinin çoğunda Büyükada’dan bahsettiği için “Ada Şairi” diye de tanınır. Şiir anlayışı olarak Muallim Naci çizgisini benimsemiştir.

Eserleri
Şiir: Tercüme-i Ahval-i Selatin, Adada Söylediklerim, Zade-i Şair, Elvah-ı Şairane, Asar-ı Celal. Öykü-Roman: Cemile, Orora, Dehşet yahut Üç Mezar, Bir Kadının Hayatı, Mükâfat, Müzeyyen, Ninni, Aşk-ı Masumane, Kuşdilinde, Leman, Hüdavendigâr Gazi yahut Fetihler ve Kosova Sahrası, Fatih Sultan Mehmed-i Sani yahut İstanbul’un Fethi vd.


1. Etkinlik

Hepsi altı kıta olan bu şiirin ilk üç kıtasını zevkle okuyoruz ama ondan sonra şairin kendi kendini tekrar etmeye başladığını, eline geçirdiği theme’i istismar etmeye başladığını görüyoruz.” Yukarıdaki cümlede altı çizili kelimelerden hangisi bir anlatım bozukluğuna sebep olmamıştır? Bu durum o kelimenin hangi özelliği ile ilgilidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu metinde en son kullanılan theme yani konu kelimesi herhangi bir bozukluğa sebep olmamaktadır. Çünkü metne derinlik kazandırmaktadır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!