11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 223 Cevapları Gezegen Yayıncılık
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 223 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 223 Cevapları Gezegen Yayıncılık
1. (…) “Oyun, aktör, sahne, dekor, ışık, kostüm gibi öğelerin bütünselliği ile var olabilen tiyatro, Cumhuriyet’ten önce kadın oyuncu sorununun önemli ölçüde çözülmesine karşın, henüz ulusal nitelik kazanamamıştı. Nurullah Ata’ya (Ataç) göre durumun birincil nedeni, Batı’yı izleme olanağı bulan yazarların uyarlama kolaylığına kaçmalarıydı. Uyarlamacılığın -yaratıcılığa ters düştüğü için- gelişime engel olduğunu yazıyordu Ataç. 1926-1927 mevsiminde Darülbe- dayi’nin yeniden örgütlenmesinden sonra da bu görüşünü sık sık yineleyerek ‘yerli oyun’ gereksinimini vurguladı. Aslında Ahmet Nuri (Sekizinci), Musahipzâde Celâl, Hüseyin Suat (Yalçın), Halit Fahri (Ozansoy), Reşat Nuri (Güntekin), Yusuf Ziya (Ortaç) gibi Darülbedayi’nin birinci dönem (1916-1923) çalışmalarında oyunları sergilenen yazarlar, 1923’ten sonra da yeni yapıtlar vermişlerdi. Vedat Nedim (Tör), Vedat Örfi (Bengü), Mahmut Yesari’nin de yapıtları sergilenmeye başlamıştı. Ama ulusal tiyatronun oluşumunda öncülük görevini üstlenenler için sorun devam ediyordu.” (Şükran Kurdakul, Çağdaş Türk Edebiyatı – 4)
Bu metne göre Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk tiyatrosunun temel sorunu nedir?
- Cevap: Ulusal nitelik kazanamamasıdır. Yani yerel konuların Türklere özgü konu veya kahramanlıkların tiyatro eserlerinde kendilerine yer bulamamasıdır.
2. Gündelik hayatı konu edinmesi bakımından günümüz Türk tiyatrosuyla ilgili düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap: Türk tiyatrosu, Türkiye’de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti’ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder. Bence Türk tiyatrosu gündelik hayatı anlatırken bazen fazla basite kaçmış bazen de güzel dramaturji örnekleri sergileyememiştir.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 223 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.