11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 (MESEM)
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 (MESEM)
Aşağıdaki çalışmaları “Yılkı Atı” adlı metni esas alarak yapınız.
1. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.
- Cevap:
Konu: Roman, Gençliğinde sahibine çok yardımı dokunan Dorukısrak isimli atın aradan yıllar geçtikten sonra sahibi tarafından doğaya terkedilmesi ve acımasız doğa koşullarında hayatta kalma mücadelesi anlatılır.
Tema: Yalnız kalmanın zorluğu ve yaşam mücadelesi
2. Metindeki temel çatışmayı belirleyiniz ve bu çatışmanın diğer karakterlere etkisini açıklayınız.
- Cevap: Yılkı Atı ile kurtların arasında geçen amansız mücadele ana çatışmayı oluştururken bu mücadele bir yandan Yılkı Atını güçlendirmekte bir yandan da kurtların nasıl strateji uzmanı olduklarını bizlere anlatmaktadır.
3. Metnin olay örgüsünü aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
- Cevap:
a) İbrahim’in eve gelip ısınmak ve karnını doyurmak istemesi
b) Mustafa, kardeşi Hasan ile birlikte Dorukısrak’ı çiftlikten çıkarmak ister. Dorukısrak’ın tayı gitmek istemez.
c) Dorukısrak geceleri köye iner, tayı sever, gündüzleri Mustafa ve Hasan’ı taşlamaktan kaçınır.
ç) Dorukısrak bazı köylüler tarafından bakılır, beslenir ve sıcak tutulur. Yavrusunu özlüyor.
d) Dorukısrak ve tay kaçar. İbrahim’i istemezler
e) Yeni bir hayata başlarlar, çok mutlu olmak isterler. Sonunda mutluluğu bulurlar ve diğer atlarla birlikte ovalarda yaşamaya devam ederler
4. İbrahim’in kişilik özellikleri ve çevresine davranışı nasıldır? Siz İbrahim’in yerinde olsaydınız bu olayda nasıl davranırdınız? Açıklayınız.
- Cevap: Üssüğünoğlu İbrahim, çocukları ve karısıyla çiftçilik ve hayvancılık yapan bir köylüdür. Emeğe dostluğa nerdeyse hiç saygısı yoktur. Çünkü Doru atı yaşlandı yem yemesin diye başından atmak ister. Oysa yıllarca hizmet etmişti ona Doru at. Acımasızdır İbrahim.
5. Metinden alınan aşağıdaki parçanın bakış açısını belirleyiniz. Siz de metinden benzer örnekler bularak bu bakış açılarının metnin anlatımına katkısını açıklayınız. Ayakları hafiften titriyordu. Soğuk, tüylerini diken diken etmişti. Beli biraz daha aşağı doğru büküldü. Kıyıları çapaklanmış kirpikleri ortasında siyah gözleri bir noktaya çivilenip kalmıştı.
- Cevap: Metinde daha çok gözlemci ve hakim bakış açıları kullanılmıştır. Bu bakış açılarına mesela gözlemci bakış açısına örnek: “Günlerce arar, ovaya gelmelerini umut eder fakat Doru ve tayı gitmiştir. İbrahim umudunu keser ve köyüne döner.” cümlesini verebiliriz.
6. Metindeki olayların bir köyde geçmesi ve mevsimin kışa dönmesi kahramanların davranışını nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Kahramanlar zorlu hayat şartlarına hazırlanmaktadır. Bu zorlu yaşam koşulu aslında insanların da bencilliklerini ortaya çıkarır. İbrahim Doru Atı salarak ailesini kışa hazırlamak isterken Yılkı Atı olan Doru ise ne yazık ki bu zorlu şartlarla baş ederek yaşam savaşı verecektir.
7. “Git, icik kesmik getir. Alaf tutsun şu ateş.” cümlelerindeki altı çizili kelimeler gibi yazarın kendine özgü bir dil kullanması metnin anlatımına nasıl bir katkı sağlamıştır? Siz de metinden yazarın üslubunu yansıtan benzer cümleler bulunuz.
- Cevap: Metin köyde geçmektedir. Bu bakımdan köy ağzıyla yazılması köylülerin konuştuğu dilden bazı örneklere yer verilmesi hem metnin inandırıcılığını arttırmakta hem de okurun daha da ilgiyle okumasını sağlamaktadır.
8. Metinde anlatılanlardan yola çıkarak metnin hangi edebî anlayış ve gelenek doğrultusunda yazıldığını belirleyerek metni değerlendiriniz.
- Cevap: Metin toplumcu gerçekçi anlayış doğrultusunda yazılmıştır. Köy hayatının gerçekliği zorluğu tüm çıplaklığı ile işlenmiştir.
9. Doru, tayını da alarak dağa doğru niçin kaçmış olabilir? Sizce bu davranışının sonucunda neler yaşanabilir?
- Cevap: Doru kendisine yapılan haksızlığı anlamıştır. Tepki olarak hem de özgürlüğünün tadına vardığı için dağlara kaçmış olabileceğini düşünmekteyim.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 101 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum