Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 87

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 87

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz şiir, Cenap Şahabettin’in tabiatı konu edindiği eserlerinden biridir. Cenap Şaha- bettin, döneminin ve benimsediği edebî akımların etkisinden dolayı tabiatı yeni kavramlarla işlemiş ve kendi ruh dünyasıyla ilişkilendirmiştir. Cenap Şahabettin’in şiir dünyasında tabiat önemli bir yere sahiptir. Onun tabiatı konu edindiği bazı şiirleri şunlardır: Elhârı-ı Şitâ, Temâşâ-yı Hazân, Temâşâ-yı Leyâl, Elhân-ı Hazân, Makdem-i Yâr, Terâne-i Sabâh, Aks-i Mah, Meşcere-i Saadet, Terane-i Mehtab, Mâh-ı Nısfü’l-Leyl, Ta’yin-i Metâlib, Leyâl-i Zâhire, Âb u Ziyâ, Müjde-i Bahâr, Riyâh-ı Mesâ, Likâ-yı Hazân vb.

Soru: 1) Cenap Şahabettin, tabiattaki varlıkları kullanmış ve tabiat ile insan ruhu arasında bir bağ kurmaya çalışmıştır. Şairin tabiat ağırlıklı şiirlerinin en önemli özelliği, tabiatın şairin ruhunu dinlendireceği mekânlar olması, tabiat ile insan ruhu arasında bir ilişki olduğunu algılaması ve bunu müzikalite ile kaleme almasıdır. Bu değerlendirmelere metinden örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Şair şiirin hemen başında bu düşünceyle “Bu akşam baş başa bir gezintiye çıkalım.” diyor. Yine ikinci ve üçüncü kıtalarda gecenin sessizliğini bir piyano sesine benzetiyor ve o derin sessizliği dinlemesini yanındaki kişiye söylüyor.

Soru: 2) Şiirde ses tekrarlarına örnekler gösteriniz. Bunlardan fazlaca yararlanılmasının şiirin içeriğine ve okunuşuna katkısı hakkında değerlendirme yapınız.

  • Cevap: “güzelim, İhtizâzât-ı leyli dinleyelim” l harfi, i harfi söyleyiş güelliği oluşturmuş. “Tâ uzaklarda işte bir piyano / Taze parmakların temâsıyla / Ağlıyor bir hazân hevâsıyla…” kıtasında ilk iki mısra t ve z sesiyle başlıyor. 2 ve 3. dizeler –âsıyla sesleriyle bitiyor. Bütün bu sesler söyleyiş güzelliği oluşturuyor.

Soru: 3) Bu şiirin içeriğini bireysel ve toplumsal gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiir bireysel gerçeklikle ilgilidir. Şairin bir doğa yolculuğuyla kendi iç dünyasındaki duyguları dile getirilmiş. Servetifünun şiirinde toplumsal konular işlenmezdi.

Soru: 4) Okuduğunuz şiir konu bakımından hangi şiir türüne örnek verilebilir?

  • Cevap: Şiir konu bakımından pastoral bir şiirdir.

Soru: 5) “Tâ uzaklarda işte bir piyano / Taze parmakların temâsıyla / Ağlıyor bir hazân havâsıyla” dizelerinde hangi edebî sanatlar öne çıkmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Piyanonun ağlaması teşhis (kişileştirme) sanatına örnektir.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
sad
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!