Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 84
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 84

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 84

SERVETİFÜNUN DÖNEMİ TÜRK ŞİİR

1896 yılında Servet-i Fünun dergisinin başına Tevfik Fikret’in getirilmesiyle başlayan ve 1901’de Hüseyin Cahit Yalçın’ın Edebiyat ve Hukuk adlı makalesi nedeniyle sonlanan Serveti- fünun Dönemi’nde Türk şiiri içerik ve biçim açısından özgün ve yenilikçi bir niteliğe sahip olmuştur. Bu dönemde sanatçılar bireysel konuları ele almışlardır. Şiirin konusu oldukça genişletilmiş; aşk, tabiat ve ölüm sıklıkla işlenen konular olmuştur. Şiirde yeni imgeler tercih edilmiş, daha çok Arapça ve Farsça kelimelerden ve tamlamalardan oluşan ağır bir dil kullanılmıştır. Fransızcanın da etkisiyle Türkçenin söz diziminden ve kurallarından sıyrılan bir dil kullanılmıştır. Servetifünun şiirinde parnasizm ve sembolizm akımları etkilidir. “Sanat için sanat” görüşü hâkimdir. Ahenge ve biçim kusursuzluğuna önem verilmiştir. Kulak için kafiye anlayışı benimsenmiştir. Aruzun kalıpları kırılmış, bir şiirde birden fazla aruz kalıbı kullanılmıştır. Batı edebiyatından alınan sone, terzarima nazım biçimleri kullanılmış, Türk şiirinin nazım biçimi olan müstezat geliştirilerek serbest müstezat nazım biçimine dönüştürülmüştür. Dize hâkimiyeti kırılarak anlam birden fazla dizeye kaydırılmış, mensur şiir türünde de eserler verilmiştir.

Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin, Süleyman Nazif gibi sanatçılar dönemin öne çıkan şairleridir. Bu dönemde siyasi ve sosyal sorunlardan kaçma, içe kapanma, karamsarlığa kapılma, ha- yal-gerçek çatışması sanatçılarda görülen ortak özelliklerdir.

Sis adlı metin, Tevfik Fikret’in Boğaz’ın sisli bir sabahından aldığı ilhamla İstanbul’u karamsar ruh hâli içindeyken eleştirdiği bir şiirdir. Şair bu şiiri 1902’de yazmıştır. Dönemin genel özelliğinin dışında sanatçıların sosyal ve siyasi yaşamla ilgilendiğini yansıtması açısından da bu şiir önemlidir. Şiirde dönemin şiir anlayışının birçok özelliği görülmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum