

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 79

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 79
Namık Kemal (1840-1888)
Tanzimat’ın Birinci Dönem sanatçılarındandır. Asıl adı Mehmet Kemal’dir. “Namık” mahlası Sofya’da bulunduğu sırada şair Binbaşı Eşref Bey tarafından kendisine verilmiştir. Çocukluğunu dedesinin yanında, Rumeli ve Anadolu’nun çeşitli kentlerinde geçirmiştir. Arapça ve Fransızca öğrenerek Bab-ı Ali Tercüme Odasında memur olmuş, sonra da Encü- men-i Şuara’ya dâhil olmuştur. Bu vesileyle Şinasi ile tanışıp Tasvir-i Efkâr gazetesinde yazmaya başlamıştır. Şinasi’nin birçok görüşünden etkilenmiştir. Ardından Muhbir, Hürriyet, İbret gazetelerinde yazmaya başlayan Namık Kemal, yazdığı eleştirel yazılar sebebiyle İstanbul’dan uzaklaştırılmıştır.
Namık Kemal, eserleri ile pek çok alanda öncü olmuştur. Türk şiirine büyük yenilikler kazandırmıştır. “Vatan, adalet, hak, hürriyet” gibi o güne kadar kimsenin kullanmadığı kavramları şiirlerinde ele almış, “Vatan Şairi” olarak tanınmıştır. Tiyatro, roman, eleştiri gibi birçok türde eser vermiş, Türk edebiyatının öncü sanatçılarından olmuştur. İlk edebî romanı, ilk tarihî romanı, sahnelenen ilk oyunu, ilk edebî eleştiriyi yazan sanatçıdır.
Sanatçının bazı eserleri şunlardır: Vatan yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Akif Bey, Celâlettin Harzemşah, Kara Bela (oyun); İntibah, Cezmi(roman); Tahrib-i Harâbât, Takip, faanamesi, İrfan Paşa’ya Mektup, Mukaddeme-i Celal (eleştiri); Magosa Hatıraları (anı).
Soru: Tanzimat Dönemi şairlerinden Ziya Paşa’nın aşağıdaki şiirini Namık Kemal’in Murabba adlı şiiriyle biçim, içerik ve üslup açısından karşılaştırınız ve belirlediğiniz farklılıkları defterinize yazınız.
TÜRKÜ
Akşam olur, güneş gider şimdi buradan,
Garip garip kaval çalar çoban dereden.
Pek körpesin, esirgesin seni Yaradan,
Gir sürüye, kurt kapmasın, gel kuzucağım!
Sonra yârdan ayrılırsın, ah yavrucağım!
Çünkü Mevlâm kul eyledi sana özümü,
Bastığın yerlere sürsem yüzüm gözümü,
Uyma ağyarın fendine, dinle sözümü:
Gir sürüye, kurt kapmasın, gel kuzucağım!
Sonra yârdan ayrılırsın, ah yavrucağım!
Dağları duman bürüdü, ağyar seçilmez,
Avcı kurmuş tuzağını, yâre geçilmez,
Vefasızın meclisinde bade içilmez,
Gir sürüye, kurt kapmasın, gel kuzucağım!
Sonra yârdan ayrılırsın, ah yavrucağım!
(Hazırlayan: Şükrü Kurgan)
- Cevap: Ziya Paşa halk edebiyatına ait türkü nazım biçimini kullanırken Namık Kemal Divan şiirine ait murabba nazım biçimini kullanmıştır. Ziya Paşa tema olarak tabiat sevgisini işlerken Namık Kemal vatan sevgisini işlemiştir. Ziya Paşa daha sade bir üslup benimserken Namık Kemal’de Osmanlıca kelime ve tamlamalar kullanılmıştır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum