11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 77
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 77
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ
1839’da Tanzimat Fermam’nm ilanıyla OsmanlI Devleti’nde siyasi ve sosyal yönden bazı gelişmeler yaşanmıştır. Batı’nın örnek alındığı bu dönemde edebiyat da değişmeye başlamıştır. 1859’da İbrahim Şinasi, Fransızcadan şiirler çevirmiş ve bunları Tercüme-i Manzume adıyla yayımlamıştır. Bunu birçok çeviri daha izlemiştir. Divan şiirinin zevk ve anlayışını sürdüren sanatçılar, biçim ve içerik açısından çevirileri olumlu karşılamışlar ve bunlara ilgi göstermişlerdir. Bu ilgiye ve ortaya konulan eserlere göre Tanzimat şiiri iki döneme ayrılabilir.
Tanzimat şiirinin birinci döneminde Batı edebiyatının etkisiyle şiirlere içeriğe göre başlık verilmeye başlanmış, parça güzelliği yerine bütün güzelliği benimsenmiş; hak, hukuk, özgürlük, vatan gibi temalar ele alınmıştır. Dilde sadeleşme amaçlansa da başarılı olunamamıştır. Ölçü, nazım birimi, nazım biçimi gibi şiirin biçimsel özelliklerinde ise sanatçılar divan şiiri geleneğine bağlı kalmışlardır. Namık Kemal, Ziya Paşa ve Şinasi dönemin önemli şairlerindendir.
Dönemin şairlerinden Namık Kemal, Hürriyet Kasidesi adlı şiirinde biçim açısından divan şiiri geleneğini sürdürse de şiirinin bütününde hürriyet temasına değinerek şiirde bütünlük sağlamış, noktalama işaretlerini kullanmıştır. Bu tür yenilikler okuduğunuz Murabba şiirinde görüldüğü gibi Namık Kemal’in Vaveyla, Vatan Şarkısı şiirlerinde de yer almaktadır.
Okuduğunuz şiiri Namık Kemal, Midilli Adası’nda sürgünde olduğu zaman yazmıştır.
Soru: 1) Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki tespitlerden doğru olanların başındaki kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:
() Şiirde konuşan şair değil, kurgusal bir kişidir.
(✓) Şiirin söyleyicisi birinci çoğul kişidir.
(✓) Söyleyici, birinci tekil kişi yapılıp şiir okunduğunda şiirin iletisinde bir değişiklik görülmektedir.
(✓) Söyleyici değişikliği temayı ve iletiyi etkilemektedir.
(✓) Şiirin söyleyicisi ile okuyucu özdeşleşebilmektedir.
() Şiirin muhatabı bir kişidir.
(✓) Söyleyici, genel okuyucuya seslenmiştir.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.