11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 59
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 59
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Hacı adlı hikâye, 1955 yılında yayımlanmıştır. Hikâyelerinin merkezine insanı, onun ruh dünyasını ve duygularını almayı ilke edinen Mustafa Necati Sepetçioğlu, bu hikâyesinde merhamet, sevgi ve misafirperverlik gibi değerlerin önemini ortaya koymuştur. Mustafa Necati Sepetçioğlu millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan eğilime bağlı kalarak eser veren yazarlardandır. Bu anlayışta Türk tarihinin şanlı geçmişine, İslam dininin hayata katkılarına değinme amacı güdülmüştür. Yazarlar, toplumu inanç ekseninde uyarma, doğruya sevk etme gayreti göstermişlerdir. Anadolu insanının değerlerini eserlere konu edinmeye çalışmışlardır.
Soru: 1) Metinden alınan “Parayı geri alıp almamak arasında ikircikliydim.” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu TDK’nin Güncel Türkçe Sözlü!c’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
ikircikliydim kelimesi tahminim: arada kalmak, kararsız olmak
ikircikliydim TDK karşılığı: kuşkucu, kararsız
Soru: 2) Metnin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız. Bunların hayatınızdaki önemi hakkında kısa bir değerlendirme yapınız.
- Cevap: Metnin teması misafirperverliktir. Fakir bir ailenin gazete satarak geçimini sağlayan çocuğu Ahmet’in misafire sahip çıkmasını konu alıyor. Metnin iletisi misafirin her işten değerli olduğudur. Misafirperverlik, insanların birbirine destek olmasını sağlar ve toplumdaki dayanışmayı artırır. Aynı zamanda, misafirperverlik gösteren kişi, başkalarına değer verdiğini ve onları önemsediğini ifade eder.
Soru: 3) Hacı adlı metindeki karşılaşmaları gösteriniz. Temel çatışmayı ve metnin ima ettiği diğer çatışmaları belirleyiniz.
- Cevap: Hacı’nın küçük yaşta olmasına rağmen çalışmak zorunda olması, yaşının küçük olmasına rağmen bir ihtiyar gibi yavaş hareket etmesi, paraya ihtiyacı olduğu için çalışmasına rağmen kendisine verilen parayı kabul etmemesi gibi karşılaşmalar var. Temel çatışma ise çalışarak para kazanmaya ihtiyacı olmasına rağmen misafir sözünü duyunca bütün işini bir kenara bırakıyor.
Soru: 4) Metnin olay örgüsünü defterinize yazınız.
- Cevap: Anlatıcının Hacı’dan gazete alması, anlatıcının Hacı’ya harçlık vermek istemesi, Hacı’nın hak etmediği parayı almak istemeyişi, şoförün araya girip tercümanlık yapması, anlatıcının Hacı’nın evini merak edip onlara gitmek istemesi, Hacı’nın bu isteğe mesafeli yaklaşması, anlatıcının misafir olduğunu söylemesi üzerine Hacı’nın tavrını değiştirip anlatıcıyı kabul etmesi.
Soru: 5) Metinde anlatıcı yönlendirme yapmış mıdır, taraflı davranmış mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Anlatıcı metnin iletisini daha etkili hale getirmek için yönlendirme yapmıştır. Dinî duyarlılıkları olan bir yazar olarak toplumu inanç ekseninde uyarma, doğruya sevk etme gayreti göstermiştir.
Soru: 6) Metnin anlatıcısı yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Metnin anlatıcısı yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir anlatıcıdır. Mustafa Necati Sepetçioğlu millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan eğilime bağlı kalarak eser veren yazarlardandır. Bu yönü hikâyeye de yansımıştır.
Soru: 7) Yazar “Bu kitabı, doğduğum toprakların çilekeş toprak adamlarına ve o toprakların en sadık dostu babam Abdurrahman Sepetçioğlu’na ithaf ediyorum.” demiştir. Bu bilgiden hareketle yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap: Yazarın metni böyle bir şekilde ithaf etmesi metin ile yazar arasındaki derin duygusal bağı gösterir. Bu ifade, yazarın köklerine, memleketine ve ailesine olan bağlılığını ve onlardan etkilenerek eserini yazdığını düşündürür.
Soru: 8) Bu metinde yazar, yöresel söyleyişlere sık sık yer vermiştir. Bunun metne katkısı hakkında bir değerlendirme yapınız.
- Cevap: Yazarın metinde yöresel söyleyişlere yer vermesi, eserin samimi bir hava kazanmasını sağlar. Yöresel dil kullanımı, okuyucuyu metnin geçtiği coğrafyaya ve kültürel ortama daha fazla yaklaştırır, karakterlerin gerçekçi ve doğal bir şekilde canlanmasına yardımcı olur.
Soru: 9) Yazarlar kimi zaman dili standart dışı kullanırlar. Bu durum yazarın tercihi veya döneme özgü olabilir. Bu metinde “tenbel”, “konuşmağa”, “eskidenberi” gibi kelimeler ve kelime grupları dilin standart dışı kullanımına örnek verilebilir. Siz de bu metinden dilin standart dışı kullanımına örnekler gösteriniz.
- Cevap: “Tıknefes, ceylanımsı, karaesmer, çalıçırpıdan” gibi kelimeler matinden standart dışı kullanıma örnektir.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 59 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum