

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 307

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 307 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 307
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
Soru: 4) — Kitaplarınızın bazıları filmlere konu olmuş. Yeni film projeleri var mı acaba?
— Var. İstanbul Hatırası ve Bab-ı Esrarlar. Bunların film haklarını verdim ama Türkiye’de (…) film aşaması uzun sürüyor. Ne zaman tamamlanır bilemiyorum.
— Kitaplarınızı çok gerçekçi yazıyorsunuz ve okur kitapla adetâ bütünleşiyor. Bunu neye borçlusunuz?
— Yazarken kendimi romanın içindeki hayatta buluyorum. Romanın içine giriyor, Ahmet Ümit’i unutuyorum. Kitaptaki hikâyede ve mekânda karakterlerle birlikte yaşamaya başlıyorum. Dolayısıyla bu, okura da geçiyor. Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Yalınlık ilkesine uygun olarak yazılmıştır.
B) Söyleşmeye dayalı anlatımdan yararlanılmıştır.
C) Sorular ve cevaplar tamamen nesnellik içermektedir.
D) Mülakat türünün kimi özelliklerini göstermektedir.
E) Kelimelerin gerçek anlamlarından sıklıkla yararlanılmıştır.
- Cevap: C
Soru: 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Bizim edebiyatımızda kendi alanında başarıya ulaşmış kişileri tanıtmak için birçok yazar, mülakat türüne ilgi duymuştur.
B) Alanında ünlü biriyle yüz yüze karşılıklı biçimde yapılan mülakat, gelecek için belge niteliğine de sahiptir.
C) Röportaj türünde bir metin kaleme almak isteyen yazarın bilgi birikimi oldukça önemlidir.
D) Eşya röportajı dediğimde herkes bana acayip bakmıştı, bugün bal kabağından lamba yapan Anadolu insanını gazeteye taşımak niçin röportaj olmasın?
E) Mülakat yazarı, saygıyı hiçbir zaman elden bırakmaz çünkü mülakat yazarının görüşmeciye her açıdan göstereceği saygı, kendine duyduğu saygıdan beslenir.
- Cevap: B
Soru: 6) XI. yüzyılda Yusuf Has Hacip’in kaleme aldığı Kutadgu Bilig’e öğütlerle bezeli eleştiriler mevcuttur. Yusuf Has Hacip, öğütlerde bulunurken aslında yanlışlara karşı doğrunun nasıl olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Aklın önemini anlatırken akılsızlığı, bilgiyi överken bilgisizliği, iyiliği överken kötülüğü, dili güzel kullanmanın öneminden bahsederken patavatsızlığı, devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlatırken yönetimde yapılan yanlışlıkları eleştirmektedir. Ama bu eleştiriler bugün anladığımız kurallar dâhilinde değil de Yusuf Has Hacip’in üslubuna ve biçemine göre şekillenmiştir. Bu parçadaki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kelimenin yanlış anlamda kullanımı
B) Kelimenin yanlış yerde kullanımı
C) Kelimenin gereksiz kullanımı
D) Özne-yüklem uyumsuzluğu
E) Tamlama yanlışlığı
- Cevap: C
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 307 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum