

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 299

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 299 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 299
Etkinlik
Soru: Aşağıdaki metinlerin türlerini belirleyiniz. Metinlerin hangi özelliklerinden hareketle türlerine ulaştığınızı ilgili kutucuklara yazınız.
- Cevap:
1. Metin
Ovanın büyük kısmını kaplayan bu pamuklar önümüzde uğultularla çalışan traktörlerin çektikleri mibzerlerle ekilmiş. Motor ve makine kuvvetli olmasa böyle geniş ziraate insan ve hayvan takatinin yetişmeyeceği bir bakışta belli oluyor. Yıllarca hayvan ayakları altında tıkızlanmış çayırlıklar, yağmurla ve güneşle betonlaşmış topraklar ancak ağır traktörlerle çekilen koca disk pulluklarla un gibi ufalanarak tohum atılacak hâle getirilmiş. Tarlaların kenarlarındaki yüksek otların arasında inli ufaklı çeşitli pulluklar yatıyor. Aylarca ve geceli gündüzlü çalışmaktan yorulmuşlar gibi yaslanmışlar hendeklere, dinleniyorlar. Ovanın her tarafından motor sesleri geliyor. Bintepeler’den Menemen Boğazı’na kadar uzanan düzlükte bir fabrika uğultusu var.
Öğrenmek istediğim şeyleri bakışlarımdan sezen bu narin yapılı çiftçi: “Şimdi gördüğünüz ovamızdaki bu kalabalık, dış illerden gelerek buralarda çalışırlar.” diye devam ediyor konuşmasına: “İşçilerin dayıbaşı denilen başları daha kıştan buralara gelerek angajeler yaparlar. Bazıları yaz çalışmaları için avans para bile alırlar. Şu çalışan kalabalığın çoğunu Balıkesir köylüleri teşkil ediyor. Arkada görünen çiftlik binalarında çalışma müddetince misafir kalırlar. Bazı akşamları bu misafir işçilerle beraber şehre, sinemaya gidiyoruz. Traktörlerimiz, şehirde yapılan kutularla dondurmaları, bu tarlanın ortalarına kadar ulaştırıyorlar. Hep beraber yiyip zevkle çalışıyoruz.”
Hidayet Gülen, Örnekti Kompozisyon Bilgileri (Hazırlayan: Kemal Garipoğlu)
1. Metnin Türü: Röportajdır çünkü: Yazar yaptığı bir görüşmeyi kendi izlenimleriyle birlikte aktarmıştır.
2. Metin
— Hocam, son zamanlarda yine aruzla yazmaya başladınız. Acaba bunun sebebi nedir? Artık hep aruzla mı yazacaksınız?
— Aslında ben hece ve aruz diye kesin bir ayırım yapmıyorum. Yazışım ilham perisine bağlı. Eğer bu ilham perisi aruzla gelmişse aruzla yazıyorum, heceyle gelmişse heceyle yazıyorum. Son zamanlarda aruzu devamlı kullanmam rastgele şiir yazan, âdeta bir şiir enflasyonu yaratan şairlere biraz sorumluluk yüklemek içindir. Eline kalem alan her hevesli, kullandığı dilin inceliklerini bilmeden, vezin ve nazımdan haberi bile olmadan yazdığı uydurmaları şiir diye ortaya çıkarıyor. Edebiyatı bu başıboşluktan, bu çıkmazdan kurtarmak gerekir herhâlde.
— Hiç şüphesiz Türkçeyi en iyi kullanan şairlerin başında geliyorsunuz. Şiir diliniz hemen hemen kırk beş yıllık bir zamandan beri değişmemiştir. Bununla birlikte eserleriniz üç, dört nesil tarafından rahatlıkla okunabilmektedir. Kullandığınız bu dilin sırrını açıklar mısınız?
— Bir öğretmen, bir şair, bir milletvekili olarak hep milletin karşısındaydım. Onun için halkı yakından bilmek, tanımak, anlamak zorundaydım. Ona tesir edebilmek için onun anlayacağı dili kullanmak gerekiyordu. Anadolu’yu iyi bilmem, Anadolu halkıyla aramda bir dil birliği sağladı. Ben kelimelerin kudretine inanır ve onlar üzerinde titizlikle dururum. Bir şairin kelimeleri iyi tanıması, iyi seçmesi gerekir.
Sabahat Emir, Örnekleriyle Kompozisyon Yazma Sanatı
2. Metnin Türü: Mülakattır çünkü: Karşısındaki kişiyle görüşmesini aynen aktarmıştır. Kendi yorumunu katmamıştır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 299 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum