Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 297
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 297

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 297 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 297

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

RÖPORTAJ TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Röportaj; bir sorunu, gerçeği, olayı ya da durumu belirlemek ve açığa çıkarmak amacıyla yazılan bir türdür. Nitelikli bir röportaj, tarihî belge niteliğine sahiptir. Öğretici metin türlerinden olan röportaj, gazete ve dergi çevresinde gelişmiştir. Araştırmaya, incelemeye, soruşturmaya, gezip görmeye dayalıdır. Yazar, ele alacağı kişi, eşya veya yer için önceden bilgi toplar. Konu edilen ne ise onun bulunduğu yere gider. Röportaj yazarı, farklı kişilerin görüşlerini alarak, gerektiğinde yetkililerle görüşerek bilgi ve belge toplar. Röportaj yazıları fotoğraf, resim, rapor gibi görsel malzemelerle desteklenir. Röportajda amaç, okuru gerçeklerle karşı karşıya getirmektir. Yazar, anlatımını detaylı yapar; kendi düşüncelerini metne katar. Röportaj yazarı, metnini öyküleyici anlatımı ön plana alarak okuruna sunar. Betimleyici, öyküleyici, açıklayıcı ve tartışmacı anlatımdan; tanık gösterme, örnekleme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarından yeri geldikçe yararlanır. Yazar daha çok kısa ve devrik cümleler kullanarak anlatıma canlılık ve akıcılık katar. Ele alınan konuya göre röportaj; bir insanı konu alan röportaj, bir eşyayı konu alan röportaj ve bir yeri konu alan röportaj biçiminde sınıflandırılabilir. Röportaj tek bir yazı veya yazı dizisi biçiminde olabilir. Gazete ve dergilerin iç sayfalarında, hafta sonu eklerinde yayımlanabilir.

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI’NDA RÖPORTAJ

Batı edebiyatında XIX. yüzyılda gelişen röportaj, ülkemizde 1950’lerden itibaren çok sık ve nitelikli bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Gazete ve dergilerin çoğalması, okuma oranlarının artması, şehirleşme sürecinin hızlanması röportaja olan ihtiyacı artırmıştır. Yaşar Kemal’in

Çukurova Yana Yana, Bir Bulut Kaynıyor, Peri Bacaları, Bu Diyar Baştan Başa; Fikret Otyam’ın Ha Bu Diyar, Topraksızlar; Tahir Kutsi Makal’ın İç Göç, Acı Yol adlı eserleri röportaj türünde verilen önemli eserlerden bazılarıdır.

MÜLAKAT VE RÖPORTAJ ARASINDAKİ FARKLAR

Mülakatın etki alanı görüşülen kişiyle sınırlıyken röportajda insan, eşya, yer ve olay ayrıntılı bir biçimde ele alınır. Mülakat, görüşme yapılan kişiye sorulacak sorularla sınırlı şekilde zenginleş- tirilebilirken röportaj fotoğraf, belge, istatistiki sonuç gibi birçok görsel malzeme ile geniş biçimde zenginleştirilebilir. Mülakatta kişiyi tanıtmak, röportajda ise sorgulayarak ve gerçeği ortaya koyarak toplumu aydınlatmak amaçlanır. Mülakatı yapan, kişisel düşüncelerini metne aktarmazken röportaj yazarı kişisel düşüncelerini metne aktarır. Mülakatta okurun ilgisi, görüşme yapılan kişiye duyulan yakınlıkla sınırlıyken röportaj geniş bir okur kitlesine hitap eder ve okur kitlesi tarafından benimsenir. Röportajda hikâye, gezi yazısı, sohbet, deneme gibi birçok edebî türün anlatım ve yapı olanakları kullanılabilirken mülakatta böyle bir durum söz konusu değildir.

Kanını Vererek Gazi Unvanını Alan Antep, 1955’te bir gazetede yayımlandığında büyük beğeni toplamıştır. Yazar, Antep şehrini konu olarak seçtiğinden şehre gitmiş; insanlarla yüz yüze görüşmüş, şehirle ilgili bir türkünün ve mahallenin oluşumunu irdeleyerek izlenimlerini aktarmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 297 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum