Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 290
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 290

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 290 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 290

CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATINDA MÜLAKAT

Mülakat, özellikle gazete ve dergiciliğin gelişmesiyle önem kazanan ve gelişen bir türdür. Bu nedenle Cumhuriyet Dönemi’nden önce edebiyatımızda mülakat türünde verilen eserlerin sayısı azdır. Tanzimat Dönemi’nde Ziya Paşa’nın Rüya adlı eserinde mülakat tekniğine yer yer rastlanır. Edebiyatımızda türün ilk örneği Ruşen Eşref Ünaydın’ın Diyorlar ki adlı eseridir. Ruşen Eşref Ünaydın’ın Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat adlı eseri de türün önemli bir diğer örneğidir.

Soru: 1) Okuduğunuz metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini defterinize yazınız.

  • Cevap: Metin, Halit Ziya Uşaklıgil’in hayatı ve edebî görüşlerini içermektedir. Amaç, onun Türk edebiyatına katkılarını tanıtmak ve fikirlerini aktarmaktır. Hedef kitlesi ise edebiyata ve Türk romanının gelişimine ilgi duyan okurlardır

Soru: 2) Metinde betimleyici anlatımın kullanıldığı yerleri tespit ediniz. Yazar, bu anlatım biçimini neden sıklıkla kullanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde Halit Ziya Uşaklıgil’in yaşadığı yeri ve yazarın dış görünüşünü anlatırken betimleyici anlatım kullanılmıştır. Bu mekan ve kişi tasvirleri anlatılanların okuyucunun gözünün önünde canlanacak şekilde anlatılması içindir.

Soru: 3) Kendinizi bu mülakatı yapan yazarın yerine koyunuz. Metinde ne tür fotoğraflar kullanırdınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazarın yerinde olsaydım, Halit Ziya’nın fotoğraflarının yanı sıra, onun yaşadığı eve ve döneme ait görüntüler, Servetifünun dergisinin kapağı veya yazarın eserlerinin ilk baskı fotoğraflarını kullanırdım. Böylece okuyucular, onun dönemi ve çevresi hakkında daha iyi bir fikir edinirdi.

Soru: 4) Okuduğunuz metinden metnin yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilgili hangi bilgilere ulaşmaktasınız? Örnekleyiniz.

  • Cevap: Metinden Servetifünun Dönemi’nin sanat ve edebiyat alanında Batı etkisinde geliştiğini, sanatçılarının toplumu eğitmeyi amaçladıklarını öğreniyoruz. Ayrıca Halit Ziya’nın dönemin önemli edebî figürlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır.

Soru: 5) Halit Ziya Uşaklıgil adlı metni ortaya koyduğu bilgi, tespit ve görüşleri gerekçelendirme, kanıtlama, tutarlılık ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu metin Halit Ziya Uşaklıgil’le yapılmış bir görüşmeyi anlatıyor. Halit Ziya’nın bu görüşmede dile getirdiği düşünceleriyle birlikte yazar kendi izlenimlerini de paylaşıyor. Bu yüzden aktardığı bilgi, tespit ve görüşleri ayrıca kanıtlama ihtiyacı duymamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 290 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum