

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 289

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 289
son millî edebiyat hareketinden bahsedilirken ismini anmadan geçmekte adeta üzerinde sözbirliği edilen Ahmet Mithat Efendi’nin “Haşan Mellâh”ı. “Hüseyin Fellâh”ı, “Felâtun Bey’le Rakım Efendi”si o zamanlarda bile millî duygu ve düşüncelere hiç kimsenin alâkasız kalmadığına delil teşkil etmez mi?
(…)
Üstadın, edebiyattaki büyük mevkisinde emin bir sanatkâr ağırbaşlılığı içinde, senelerce bütün bir memleket neslinin merak, tecessüs ve hasret dolu gözlerini ve kalplerini, yarattığı sahifeler üzerinde lezzetle birleştirmiş büyük bir edebiyat öncüsü ve bir nesir babası cömertliğiyle söylediği tatlı şeylerden ayrılmak -niçin itiraf etmeyeyim- biraz zordu. Fakat ben buraya geleliden beri çaldığını işitmediğim şu koca saat, incecik saplı tokmağını yuvarlak çana altı defa indiriyordu. Son trenin hareketine ancak otuz kırk dakika kalmıştı.
(…)
Muhterem sanatkârın huzurundan, geçmişe ait güzel bir âbideyi seyretmekten dönen bir adamın hissesiyle ayrıldım.
Yerler bembeyaz olmuş; etrafımda karlar, geceleyin soğuktan ve karanlıktan ürkmüş böcekler telaşıyla kaynaşıyorlar; omuzlarıma, kollarıma, boynuma sokuluyorlar ve bende eriyorlardı. Etrafın acı siyahlığını yer yer yırtan fener ışıkları istasyonun, kulenin bu gece manzaraları insana ürküntü ve inziva hisleri veren bir mübalağa ile karanlıklarda saydam buğularını tüttürüyorlardı.
Ruşen Eşref Onaydın, Diyorlar ki (Metnin orijinal yazım ve noktalamasına uyulmuştur.)
(Kısaltılmıştır.)
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
MÜLAKAT TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Mülakat; bilim, sanat, siyaset, spor gibi alanlardaki ünlü veya başarılı kişileri tanıtmak, onların bir olay veya konuyla ilgili düşüncelerini öğrenmek amacıyla soru-cevap yöntemi kullanılarak yapılan ve konuşmaların yazıya geçirilmesiyle oluşan bir türdür. Konuşmaya dayalı sözlü bir tür olmasının yanında yazılı bir metin de olması, mülakatı etkili bir tür yapmaktadır. Öğretici metin türlerinden olan mülakat, söyleşmeye (soru-cevap) dayalı anlatımın çokça kullanıldığı bir türdür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 289 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum