Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 281
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 281

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 281 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 281

Soru: 3) Aşağıdaki cümlelerden hangisi noktalama açısından doğrudur?

A) Eleştiri bir edebî dal olarak gelişirken, eleştirmenlerin nasıl bir yöntem takip etmelerinin gerekliliği tartışma konusu olmuştur.
B) İyi bir eleştirmenin dar kalıplar içinde dogma fikirlerle yaşayan ve düşünen biri olmaması; övme, yerme ve karşı çıkışlarında mantık sınırlarını zorlamaması ve eserin bütünlüğünü bozmadan kusurlarını belirtmesi gerekir.
C) Eleştirmenin vazgeçilmez erdemi denge ve istikrardır; onun, insanlığa sunabileceği ve insanlığın ondan beklediği şey, insanların karşısında ne yapacağını bilemez hâlde bir o yana bir bu yana gidip geldiği karşıt uçlar üzerine yatıştırıcı bir rol oynamaktır.
D) Eleştirmen mi ele aldığı eseri dil, şekil, üslup, hayat görüşü, sosyal, ahlaki ve en önemlisi estetik değerler yönünden incelemelidir!
E) Irwing Babbitt (İrvin Babit) bir eleştirmenin nasıl olması gerektiği ile ilgili şunları yazmıştır: Ciddi bir eleştirmen daha çok, doğru bir değerler manzumesinin oluşturulmasıyla daha düzgün, daha sağlıklı bir şekilde görmekle ilgilenir.

  • Cevap: B

Soru: 4) Tanzimat’ın ilanıyla beraber yeni bir medeniyetin etkisi altına girmeye başlayan sosyal hayatımızdaki değişmeler, edebiyatta da kendini hissettirmeye başlamıştır. Eleştiri anlayışı ve yöntemi de bu değişimden etkilenmiştir. İlk eleştiri örnekleri aslında eski geleneğin devamı gibidir. Üstelik eleştiriler tutarlı da değildir. Mesela Şiir ve İnşa adlı makalesinde divan edebiyatını millî olmamakla ve yapaylıkla suçlamaktadır. Ona göre asıl Türk edebiyatı halk edebiyatıdır. 1874 yılında ise Harabat’a yazdığı ön sözde bu görüşlerinin tam tersini savunmuştur. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Ahmet Mithat Efendi
B) Ahmet Şuayp
C) Hüseyin Cahit Yalçın
D) Namık Kemal
E) Ziya Paşa

  • Cevap: E

Soru: 5) Muhabir:
— Otuz küsur yıldır birçok gazetede ve dergide yazılarınız yayımlanıyor. Güncel olaylara değinen, bir düşünceyi desteklemek için yazılan, okuru olay içerisinde yaşatan yazı türlerinden uzak durmuşsunuz. Tüm yazılarınız bir yapıtın veya sanatçının gerçek değerini ortaya koymaya çalışan metinlerden oluşuyor. Bunun nedenini bize açıklar mısınız?
Yazar:
— Ben, objektifliği hayatımın temel ekseni yapmışım. Her şeye bilimin ışığında yaklaşıyorum. Elimde değil. Beynim böyle çalışıyor. Bir de ülkemizde gerçek sanat yapıtı ve gerçek sanatçı kimdir ve kim değildir? Bunu kafama takmıştım. Sanat eserlerini okudukça onları başkalarına da tanıtmak gibi bir görevimin olduğunu düşünmeye başlamıştım gençliğimde. Sanırım sözünü ettiğiniz durumun bazı gerekçeleri bunlar. Bu yüzden elimden geldiğince sanat yapıtlarını belli ölçütlere göre irdelemek, tarafsız şekilde sanatçıya yaklaşarak iyi olanı ortaya koymak amacıyla yazmaya çalıştım. Bu diyalogda görüşme yapılan yazarın tercih ettiği edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eleştiri
B) Fıkra
C) Hikâye
D) Roman
E) Sohbet

  • Cevap: A

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 281 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum