Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 274
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 274

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 274 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 274

ehemmiyetli olmaz. Nasıl ki yapılan itiraz da bu yöne çevrilmiş değildi; taklitten asıl anlaşılan mana kasdolunuyor ve taklidin fena olduğu iddia ediliyordu.
Taklidin fenalığını teslimde hiç anlaşmazlık görünmüyordu. Bugünkü ediplere karşı taklidin fenalığından bahsetmek hatta bir parça garipti bile. Onlar okudukları estetik kitaplarında bunu pek çok zaman evvel öğrenmişler, anlamışlardı. Böyle olmakla beraber yeni ediplerin eserleri taklit mahsulüdür iddiası yine ortaya sürülüyordu. Fakat bu öyle bir iddia idi ki hiçbir delile dayanamamıştı. İşte bir taraftan yeni ediplerin taklit aleyhinde bulundukları gerçeği, diğer taraftan yeni edebiyat eserlerinin hep taklit edilmiş parçalardan ibaret olduğunun gösterilememesi bu itirazın da hükmünü yavaş yavaş düşürdü…
Servetifünun Edebiyatına karşı söylenen üçüncü itiraz garip oldukları iddia edilen bazı isim ve sıfat tamlamalarından doğuyordu. Üsluba dair birkaç önemsiz sohbet yazısında bu garip zannolunan isim ve sıfat tamlamalarının hep maksadı hakkıyla güzel ifade için yalnız bu arzu için aranıp bulunmuş olduklarını göstererek bu isim ve sıfat tamlamalarının garipliğine, fenalığına hükmolunmak istenilirse o bakımdan tetkik lazım geleceğini arz etmiştim… Zaten itiraza uğrayan tamlamalar nihayet on, on beş taneyi geçmez. Bu itirafların haklı olduğunu teslim etsek bile on, on beş tamlama için bütün bir edebiyat mahkûm edilebilir mi? Koca bir romanda mesela dört tamlama görüp de garipliğine hükmederek bütün romanı beğenmemezlik etmek edebiyat bahislerinde dehşetli bir dar görüşe sahip olmak demektir…
Bugünkü edebiyat aleyhindeki itirazların en mühimleri bunlardan ibaretti. Fakat işte görülüyor ki bunlar yanlış bir bakış açısıyla, iki tarafın maksadı iyi anlaşamayarak aşırılık vadilerine dökülmüş tartışmalardan ibaretti. Maksat biraz anlaşılır gibi olunca tabii tartışmalardaki şiddet kalmadı, anlaşmazlık da azaldı.
(…) Bugün genç Osmanlı aydınları yalnız bir edebiyat okulu takip edebilir: Avrupa’nın bilim ve fen ilerlemeleri ile zihinlerini aydınlattıktan, edebiyatını gördükten, anladıktan sonra bizde de ciddi samimi bir edebiyat kurmak ve bu yolda zaten başlamış olan edebiyatımızı devam ettirmek.
(…)
Hüseyin Cahit Yalçın, Kavgalarım (Metnin orijinal yazım ve noktalamasına uyulmuştur.)
(Kısaltılmıştır.)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

TANZİMAT ÖNCESİNDE ELEŞTİRİ

Edebiyatımızda Batılı anlamda eleştiri XIX. yüzyılda görülse de divan edebiyatındaki hiciv ve halk edebiyatındaki taşlama bize özgü eleştiri türleridir. Divan edebiyatında bir çeşit biyografi olan tezkirelerde şairlerin eserlerinin niteliklerine dair kısa değerlendirmeler yapıldığından burada da eleştiriden söz edilebilir. Birey veya toplum hakkında dönemin kimi olaylarıyla ilgili Şeyhî’nin Har- nâme’si, Fuzulî’nin Şikâyetname’si, Bağdatlı Ruhrnin Terkîb-i Bend’i, Nefî’nin Sihâm-ı Kaza’sı, Kâtip Çelebi ve Koçi Bey’in bazı risaleleri, Nâimâ Tarihi, Seyranı ve Bayburtlu Zihnî’nin kimi şiirleri eleştiri türünün bazı özelliklerini taşımaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 274 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum