

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 271

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 271 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 271
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
TÜRK EDEBİYATINDA ELEŞTİRİ TÜRÜ
Eleştiri, Batı’da ortaya çıkmış ve XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren gelişme göstermiştir. Eski Yunancadan Latinceye, oradan da Fransızcaya geçen critique (kritik) kelimesinin karşılığı olarak kullanılmıştır. Dünya edebiyatında Boileau (Bualo), Hippolyte Taine (İpolit Ten), Brunetiere (Bruntiyer), Lemaitre (Lömtr), Lessing (Leşin), Anatole France (Anatol Frans) ve Eliot (Elyıt) gibi yazarlar eleştiri türünde tanınmış isimlerdir.
Batılı anlamda eleştiri türünde ilk yazı örnekleri edebiyatımızda Tanzimat Dönemi’nde verilmiştir. Namık Kemal, Ziya Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem, Mizancı Murat, Muallim Naci gibi yazarlar bu dönemde eleştiri türünde öne çıkan isimlerdir. Namık Kemal’in Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan Lisân-ı Osmanînin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülahazatı Şâmildir adlı yazısı Tanzimat Dönemi’nin ilk eleştirisi kabul edilir. Ziya Paşa’nın Şiir ve İnşa, Namık Kemal’in Tahrib-i Harabat yazıları türün önemli örnekleridir. Ayrıca Tahrib-i Harabat eleştri türünde ilk eserdir. Yine bu dönemde Recaizade Mahmut Ekrem ile Muallim Naci, Namık Kemal ile Ziya Paşa arasında geçen tartışmalar eleştiri türündeki önemli yazılardır.
Servetifünun Dönemi’nde Hüseyin Cahit, Cenap Şahabettin, Halit Ziya, Mehmet Rauf, Tevfik Fikret, İsmail Safa ve Ahmet Şuayp eleştiri türünde eser veren bazı sanatçılarımızda. Hüseyin Cahit’in Kavgalarım ile Ahmet Şuayp’ın Hayat ve Kitaplar adlı eserleri Servetifünun Dönemi’nde öne çıkan eleştiri yazılarıdır.
Fecriati’de Yakup Kadri, Ahmet Haşim, Ali Canip, Mehmet Fuat Köprülü ve Şahabettin Süleyman eleştiri türünde eser veren sanatçılardır.
Millî Edebiyat Dönemi’nde ise Ali Canip’in Millî Edebiyat Meselesi ve Cenap Bey’le Münakaşalarım adlı eseri eleştiri türünün bilinen bir örneğidir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında önceleri öznel eleştiriler yazılmış, zamanla nesnel eleştiri önemsenmiştir. Dönemdeki gelişmelere bağlı olarak esere yönelik eleştiriler çokça yazılmıştır. Bu dönemde Nurullah Ataç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Şaik Gökyay, Suut Kemal Yetkin, Cevdet Kudret, Cemil Meriç, Orhan Burian, Mehmet Kaplan, Berna Moran, Memet Fuat, Fethi Naci, Gürsel Aytaç gibi yazarlar eleştiri türünde öne çıkan isimlerdir.
Çanakkale Savaşı adlı metin 1980’de yayımlanmıştır. Yazar, Mehmet Âkif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine adlı şiirini içerik, biçim açısından ve teknik açıdan incelemiş; eserin değerini ortaya koymak için örneklemelere ve açıklamalara başvurmuştur. Böylece yorumlarına geçerlilik kazandırmaya çalışmıştır. Okuduğunuz metin bu yönlerden bir eleştiri yazısıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum