Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 267
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 267

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 267 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 267

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Gazetecilik ve yayıncılığın gelişimi ile eleştiri türünün gelişimi arasında bir ilişki kurduğunuzda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Gazetecilik ve yayıncılık geliştikçe eleştirinin de toplumda etkisi arttı. Daha fazla kişiye ulaşma imkânı sağlandığından eleştiriler hızla yayılabilir hale geldi. Bu da eleştiri türünün çeşitlenmesini ve edebiyatta önemli bir yere sahip olmasını sağladı.

Soru: 2) Yazarın metinde açıklayıcı anlatıma ve örneklemeye başvurduğu yerleri gösteriniz.

  • Cevap: Yazar Halikarnas Balıkçısı’nın hayatıyla Bodrum’a gelişiyle ve orada kalışıyla ilgili bilgi verirken açıklayıcı anlatıma başvurmuştur. Eserlerinin isimleri geçtiği yerlerde örneklemeye başvurmuştur.

Soru: 3) Metinde ikilemelere örnekler gösteriniz. Vedat Günyol’un ikilemeleri sıkça kullanmasının metne katkıları hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Vedat Günyol’un kullandığı “taşı toprağı, coşa taşa, sarmaş dolaş, evini barkını…”  gibi ikilemeler, metnin samimi ve akıcı olmasını sağlıyor. Bu ikilemeler, anlatımın etkileyiciliğini artırarak okuyucunun metne olan ilgisini güçlendiriyor.

Soru: 4) Halikarnas Balıkçısı adlı metinde öznel ve nesnel değerlendirmelerden hangisine sıklıkla başvurulmuştur? Niçin?

  • Cevap: Metinde daha çok öznel değerlendirmelere yer verilmiştir. Halikarnas Balıkçısı’nın gözünden Ege anlatıldığı için kişisel duygular ve yorumlar ağır basar.

Soru: 5) Yazar, ortaya koyduğu tespit ve yorumları gerekçelendirmiş midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, yazar, Halikarnas Balıkçısı’nın gözlemlerine dayalı tespitlerini gerekçelendirmiştir. Ege’nin doğal güzellikleri ve denize olan sevgisi, Balıkçı’nın eserlerinden örneklerle açıklanmıştır.

Soru: 6) Bu metinden hangi fikrî ve estetik anlayışlarla ilgili bilgiler edindiniz?

  • Cevap: Bu metinde doğaya ve insan ilişkilerine duyarlılık ön plandadır. Doğal güzelliklerin korunması ve insan sevgisi estetik bir anlayış olarak vurgulanır.

Soru: 7) Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın “Ege mucizesi” düşüncesi hakkında bir değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Cevat Şakir, Ege’nin doğasına ve insanlarına büyük bir hayranlık duyar. Ege’nin kültürel ve doğal zenginliklerini bir “mucize” olarak değerlendirir, bu bakış açısı da bölgeye duyduğu sevginin bir ifadesidir. Yunanistan’a ait gibi görülen ve Avrupa’nın temelini oluşturan fikrin temelinin düşünüldüğü gibi oraya ait olmadığını, kökenlerinin Ege olduğunu anlatır.

Soru: 8) Azra Erhat, metinde sözü edilen sanatçıyı “kültür öncüsü” olarak tanımlamıştır. Böyle sanatçıların kültürümüze ve dünya medeniyetine katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Kültür öncüsü sanatçılar, kültürümüzü geliştirip dünyaya tanıtmakta öncüdür. Onların üretimleri sayesinde toplumun sanata bakışı genişler, kültür mirasımız zenginleşir.

Soru: 9) Halikarnas Balıkçısı’nın diğer insanların kişiliklerine değer verdiğini söyleyebilir misiniz? Me tinden örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Evet, Halikarnas Balıkçısı, insanlara değer verir. Metinde, Ege insanlarının yaşantısını özenle anlatarak onların kişiliklerine duyduğu saygıyı gösterir. Metinden buna örnek olarak “Balıkçı, bütün bu öykülerde (romanlarında olduğu gibi), kara insanlarının yanı sıra, ama onlardan çok, umutlarını, fırtınalı denizlerde dalgalarla boğuşa boğuşa çoluk çocuklarının günlük nafakasını çıkarmaya çalışan yiğit babaların, oğulların, vefalı kocaların, kardeşlerin, vazgeçilmez sevgililerin ağları sandalları, kürekleri yelkenleri, tekneleri ile bir bereket müjdesi gibi geri dönmelerini, rıhtımlarda, kapı aralıklarında, damlarda pencerelerde bekleyen kızlı erkekli, çoluklu çocuklu kıyı insanlarının çileli yaşayışını verir.” bölümünü verebiliriz.

Soru: 10) Kendine, çevreye, vatanına karşı sorumlu olmak açısından Halikarnas Balıkçısı hakkında okuduğunuz metinden hareketle değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Halikarnas Balıkçısı, doğaya ve insanlara karşı sorumluluk hisseder. Bu sorumluluk bilinci, yazılarında Ege’yi ve deniz yaşamını koruma isteğiyle kendini gösterir.

Soru: 11) Sanatçıların tarihsel ve doğal mirasa duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Evet, sanatçıların mirasa duyarlı olmaları gerekir. Çünkü sanatçılar toplumun değerlerini yansıtır, tarih ve doğa hakkında duyarlılık göstererek bu mirasın korunmasına katkıda bulunurlar.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 267 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum