Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 260
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 260

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 260

Soru: 4) I. KÖSEM SULTAN — Yersiz kuşkularla üzme kendini oğlum. Önemli bir haberim var sana;
onun için geldim.
II. SULTAN MURAT (tetikte) — Hayrola valide?
III. KÖSEM SULTAN — Hüsrev Paşa’yla ilgili.
IV. SULTAN MURAT — Hüsrev Paşa azledildi ya! Yorgan gitti, kavga…
V. KÖSEM SULTAN (sözü ağzından alarak) — Bitmedi oğlum!
Ahmet Turan Oflazoğlu’nun IV. Murat adlı oyunundan alınan bu parçadaki numaralanmış repliklerin hangisinde noktalama yanlışı vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

Soru: 5) (I) Cumhuriyet Devri Türk tiyatrosunda kadın-erkek ilişkilerini (II) etkiliyen ve şiddetle (III) tenkid edilen örf ve âdetlerden bir diğeri de kan davasıdır. Tanzimat’tan beri ele alınan bu konuya Cumhuriyet yazarları farklı açılardan yaklaşırlar. Turan Oflazoğlu’nun Keziban isimli piyesinde kocasının ve oğullarının öcünün alınması için torununa baskı yapan (IV) Keziban Nine, piyeste yönlendirici durumundadır. Piyeslerde kadının, kan davasının hem (V) tahrikçisi hem de mazlumu olduğu görülür. Şehirde ve köylerde örneklerini çokça gördüğümüz, geleneklerin ağır baskısına rağmen iyiliği, dürüstlüğü savunan kadınlar da konu edilmiştir. Turan Oflazoğlu’nun Elif Ana’sı bu türe ayrıcalıklı bir örnektir. Bu parçada numaralanmış unsurlardan hangisinin yazımı doğrudur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

Soru: 6) Musahipzade Celal’in oyunlarında komedinin toplumsal ve siyasal eleştiride bir araç olarak kullanıldığı söylenebilir. Fakat amacın sadece eleştiri yapmak değil, aynı zamanda komedinin bizzat kendisi olduğunu da söyleyebiliriz. Geleneksel tiyatronun komediyi eğlenceli olması için kullanması da bu amacın kaynağını oluşturur. Metin And “Halk, Karagöz’ün kişiliğinde kendisine bir sözcü bulmuş oluyordu.” (1969: 135) der. Musahipzade Celal de oyunlarında bu tip sözcüler yaratmaya çalışırken bir yazar tavrı olarak bu sözcülüğü kendisi de üstlenmiş olmaktadır. Nitekim oyunların da kullandığı üslup, komedi ile mahalle ve meydan kültürünü kullanma biçimi, yazıldığı dönemden bugüne kadar bir farklılık yaratmaktadır. Bu parçadaki numaralanmış “da / de’ Merin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: E

Soru: 7) (I) Batılı yazarların bir uygulaması olan roman ve hikâyeleri oyun hâline getirmeyi Türk yazarları da yapmışlardır. (II) Daha geniş kitlelere mesajları ve iletileri ulaştırmanın yolu olan bu uygulama, Tanzimat’tan itibaren Türk tiyatro yazarlarının başvurduğu bir yöntemdir. (III) Bir kısım yazarlar kendi eserlerini oyun hâline getirirler, bir kısım tahkiyeli eserler de başka yazarlarca tiyatrolaştırılır. (IV) Bizim edebiyatımızda ilk örnek Chateaubriand’ın Afa/a’sıdır; Recaizade Mahmut Ekrem, romantik bir eser olan Atala’yı önce Türkçeye çevirir sonra da tiyatro eserine dönüştürür. (V) Bu uygulamalar Ahmet Mithat Efendi’nin de dikkatini ve ilgisini çeker. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve V
D) III ve IV
E) IV ve V

  • Cevap: B

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 260 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum