Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 25
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 25

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 25

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Sunum izleyici kitlesi için bilgilendirme amacıyla hazırlanan, görsel ve işitsel özellikler içeren bir etkinliktir. Ön hazırlık gerektiren ve çokça prova yapılarak etkili bir niteliğe kavuşturulan bir süreçtir.

Sunum hazırlamadan önce konuyu, iletiyi, amacı, hedef kitleyi ve sunum süresini tespit ediniz. Daha sonra bunlara göre gerekli araştırmaları yapınız, bilgi ve belgeleri bir araya getiriniz. Günümüzde bilgisayar programlarına kolayca ulaşılmakta ve sunum yapabilen cihazlar hemen temin edilebilmektedir. Bunlardan sunum için işlevsel olan kolay program ve cihazı tercih ediniz. Daha sonra sunumun kapağını hazırlayınız. Sunum kapağında sunumun içeriğini, akış planını açık bir şekilde veriniz. Sunumda kullanılacak ifadeleri uzun cümleler biçiminde vermeyiniz.

Sunumda en az kelime ile en etkili ifadeyi, en kısa zamanda iletme amacı güdülür. Dolayısıyla izleyicinin okurken sıkılmaması ve konuşmacıyı da rahatlıkla dinleyebilmesi için cümlelerinizi kısa ve az sayıda tutunuz. Sunum sayfalarının zemini koyu renkli olmaz. Zeminleri açık renkli, yazıları da koyu renkli seçiniz. Fon kullanımında da karışık desenlere, ilgiyi dağıtacak resim ve fotoğraflara yer verilmez. Sunum sayfalarına kolaylık sağladığı için numara veriniz. Bunlara da dikkat ettikten sonra sunum için konuşma metnini planlayınız ve kartları hazırlayınız. Sunumu uygun yerlerde abartıya kaçmadan video, film, grafik gibi görsel veya efekt, müzik gibi işitsel öğelerle destekleyiniz.

Sunumu yapacağınız mekânı ve sunumda kullanacağınız cihazları önceden tespit ediniz. Bunları sunum yapmadan önce kontrol ediniz. Dinleyicilerin oturma planını ve sunum sırasında duracağınız yeri belirleyiniz. Başarılı bir sunum için sıkça prova yapınız. Bu nedenle provalarınızı da sunumu yapacağınız mekânda, sunumda kullanacağınız cihazlarla belirlediğiniz sunum süresine göre yapınız.

Sunum sırasında konuşurken sesleri ve heceleri birbirine karıştırmadan, yutmadan, tam ve doğru çıkarınız. Kelime ve cümle vurgusuna dikkat ediniz; ses tonunuzu amacınıza, ortama, içeriğe ve hedef kitleye uygun biçimde ayarlayınız.

Konuşurken nefes almak için sözün anlamına uygun duraklamalar yapınız. Konuşma sırasında “hım, eee, m” gibi sesleri veya “işte, hani, yani, şey, mesela, atıyorum” vb. kelimeleri gereksiz yere ve dinleyiciyi rahatsız edecek düzeyde kullanmaktan kaçınınız. İçeriğe ve hitap ettiğiniz kitleye uygun jest ve mimikler kullanınız, dinleyici ile göz teması kurunuz, heyecanınızı kontrol ediniz, dış görünüşünüzü ve kıyafetinizi konuşma yapacağınız ortama göre ayarlayınız. Çünkü dinleyici bunları önemser.

Konuşmanıza etkili bir başlangıç yapmak için içeriğe uygun soru sorabilir, şiir okuyabilir; fıkra, hikâye, anı anlatabilirsiniz. Ayrıca deyim, atasözü, vecize, terim, alıntı, kısa hikâye, anı, söz sanatları, istatistiklerden yararlanma vb. unsurlarla sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Konuşmanın önemli noktalarını vurgulamak ve dinleyicilerin ilgisini canlı tutmak için çeşitli geçiş ifadelerini (bundan dolayı, özellikle, kısacası vb.) kullanınız. Konuşmanın genel iletisini, sunumun sonunda vurgulayınız.

Soru: Sanat akımlarının edebiyat, resim, müzik ve mimari gibi farklı sanat dallarına nasıl yansıdığı üzerine bir sunum yapınız. Sunumunuzu görsel ve işitsel öğelerle destekleyiniz.

  • Cevap:

Sanat Akımlarının Farklı Sanat Dallarına Yansıması

Bugünkü sunumumda sanat akımlarının edebiyat, resim, müzik ve mimariye nasıl yansıdığını inceleyeceğiz. Her sanat akımı, kendi dönemiyle bağlantılı olarak, farklı sanat dallarında derin izler bırakmıştır.

Edebiyat: Romantizm, edebiyatta duyguların ve bireyin öne çıkmasına neden olmuştur. Victor Hugo’nun eserleri bu akımın en önemli örneklerindendir.

Resim: Empresyonizm, resimde anlık izlenimleri yakalamaya odaklanmıştır. Claude Monet’in eserleri, ışık ve renk oyunlarıyla bu akımın en iyi örneklerindendir.

Müzik: Barok dönemi, müzikte karmaşık ve dramatik yapılarıyla dikkat çeker. Johann Sebastian Bach, bu dönemin önde gelen bestecilerindendir.

Mimari: Gotik mimari, yüksek yapılar ve süslü detaylarla dikkat çeker. Notre-Dame Katedrali, bu akımın en iyi bilinen örneklerinden biridir.

Sonuç olarak, sanat akımları her dalda derin izler bırakmış ve her sanat formunu kendi özellikleriyle dönüştürmüştür.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum