Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 246
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 246

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 246 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 246

Soru: 4) Metinde yazara özgü dil ve üslup özelliklerini (kelimelerin gerçek anlamda kullanımı, mecazlı söyleyişlerden yararlanma, deyimlerden yararlanma vb.) tespit ediniz.

  • Cevap: Yazar, dilde sadelik ve gerçek anlamda kullanılan ifadelerle birlikte deyimlere ve mecazlı söyleyişlere yer vermiştir. Sokrates’in sözleri, yalın bir dille ama derin anlamlarla ifade edilir.

Soru: 5) Sokrates Savunuyor metninin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metin doğal gerçeklik açısından insana, toplumdaki bireyin değerine vurgu yapar. Toplumsal gerçeklik olarak bilgelik ve erdem kavramları işlenir. Bireysel gerçeklik açısından ise Sokrates’in iç yolculuğu, kendi ahlaki duruşunu koruması ele alınır.

Soru: 6) Cumhuriyet Dönemi tiyatro yazarlarından bazıları Eski Yunan’a özgü konulara yönelmişlerdir. Selahattin Batu’nun Iphigenia Tauris’te (İfigenya Tauris) ve Güzel Helena, Ahmet Turan Oflazoğ- lu’nun Sokrates Savunuyor adlı eserleri bu duruma örnek verilebilir. Sizce yazarlarımız tarihî konulara, özellikle Yunan mitolojisine ve kaynaklarına niçin yönelmişlerdir?

  • Cevap: Yazarlar, insanlık tarihinin kökenlerine inerek evrensel konuları işlemek ve farklı perspektifler sunmak istemiş olabilirler. Yunan mitolojisi, insan doğası ve ahlak gibi evrensel temalar sunduğundan bu konular Türk tiyatrosuna da ilgi çekici gelmiştir.

Soru: 7) Her koşulda cehaletinden bahseden Sokrates ‘Tek bildiğim, bir şey bilmediğimdir.” sözüyle bilinen bir düşünürdür. Okuduğunuz metinde de böyle sözler var mıdır? Örnek veriniz.

  • Cevap:

Ölüm, ruhun bedenden ayrılması değil mi?

Ruh değil midir aklın barınağı?

Her şey karşıtıyla birlikte vardır Kriton sıcağın karşıtı soğuk, güzelinki çirkin, uyanıklığın karşıtı ise uyku.

Soru: 8) Sokrates, çağdaşlarından farklı bir düşünürdür. Parayla ders verilmesine karşıdır. Savunduğu düşünceleri kabul ettirme amacında değildir. Ona göre insanın her şeyden önce erdem sahibi olması gerekir. Sizce yazar, böyle düşünen filozofu idealizm ve hümanizm açısından metinde nasıl ele almıştır?

  • Cevap: Yazar, Sokrates’i insanın erdem ve ahlaki gelişimi üzerinde duran bir düşünür olarak idealist ve hümanist bir bakış açısıyla ele almıştır. Sokrates’in paraya değil, bilgece yaşama önem vermesi de bunu destekler.

Soru: 9) Ahmet Turan Oflazoğlu belirli bir tarih bilinci ile tarihsel oyun yazmaktan çok tarihî malzemeyi seçtiği konular için kullanan bir yazardır. Metni dönemin gerçekliğini yansıtması bakımından değerlendirirseniz neler söylersiniz?

  • Cevap: Metin, Sokrates’in yaşadığı dönemin felsefi, sosyal ve kültürel gerçekliklerini yansıtır. Yazar, dönemin toplumsal ve ahlaki yapısını ele alırken bireyin toplumdaki yeri ve değerini de ön plana çıkarır.

Soru: 10) Sokrates Savunuyor ve Gölgeler adlı metinleri tür, amaç, üslup açısından ve teknik açıdan karşılaştırınız.

  • Cevap: “Sokrates Savunuyor” daha çok felsefi ve didaktik bir üslup kullanır. “Gölgeler” adlı eser daha içsel ve psikolojik bir üslupla işlenmiştir. Amaç olarak birincisi erdem ve bilgiyi, ikincisi bireyin iç dünyasını ortaya koyar. Teknik açıdan Sokrates’in diyalogları, Gölgeler’de içsel monologlara dönüşür.

Soru: 11) Aşağıdaki metinde Ahmet Turan Oflazoğlu’na ait bazı görüşler verilmiştir. Bu görüşlerden hareketle okuduğunuz metinde yazarın düşüncelerine sadık kaldığını söyleyebilir misiniz?

Tiyatro oyunlarına konu olan tarih oyunlarında da değişmezlikleri dışında, buna benzer kural dışı bir yön vardır. Öbür olaylardan daha çok çekerler dikkatimizi, ayrıca etki alanları daha geniştir, doğurduğu sonuçlar bütün toplumu ilgilendirir. Tarih olayının toplumun malı olması, ona güncelde bulunmayan bir ayrıcalık sağlar. Hepimizin ortak temeli, ortak kaynağıdır o. Tiyatro oyununda tarih oyununu seyrederken kendimizi büyülü bir perspektif içerisinde görür, derinlerden, ta ötelerden kavrarız varlığımızı; kendimizi oyundaki kişinin yerine korken değişmezle, sonrasızla, mutlakla özdeşleşiriz ve ölümsüzlüğümüz geçici bir süre için de olsa, aşılırken ölümsüzlük özleminin tohumları ekilir içimize. Yaşama gücümüz artar.

  • Cevap: Metin, yazarın tarihi olaylara farklı bir açıdan yaklaşarak evrensel insan sorunlarına odaklanmasını yansıtır. Turan Oflazoğlu, tarihin güncelde olmayan bir yönünü ortaya çıkarırken izleyiciyi bu büyülü gerçeklikle buluşturmayı hedefler.

Soru: 12) Okuduğunuz metin trajedi türünde yazılmıştır. Trajedi; acıma, korku, sevgi, intikam gibi temaları ele alan bir türdür. Trajedide erdem ve ahlaka büyük önem verilir. Konusunu tarihten ve mitolojiden alan trajedi manzum yazılır ve trajedide seçkin kişilere yer verilir. Trajedide amaç izleyicide merhamet, sevgi uyandırmaktır. Verilen bilgilere dayanarak metinden trajedi türünün özelliklerine örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Trajedi türünün özelliklerinden Sokrates’in ahlak ve erdemi savunması ve ölümüne kadar bu yolda direnmesi örnek verilebilir. Metin, izleyiciyi Sokrates’in trajik sonuyla etkileyerek sevgi ve merhamet duygularını uyandırmayı amaçlar.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 246 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum