Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 239
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 239

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 239

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Gölgeler adlı metinde “Kuzum, bu kurumuş çiçekler hâlâ ne diye vazoda duruyor?” cümlesinde geçen “kuzum” kelimesinin anlamını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerden yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

Kuzum

  • Kuzum (tahminim): Sitem içeren bir seslenme kelimesi.
  • Kuzum (TDK Sözlük): yalvarma veya dikkat çekme anlamları taşıyan bir seslenme sözü

Soru: 2) Sizce oyunda hangi rolü üstlenecek oyuncu, kendi tarzına ve yeteneğine göre oyun kişisini canlandırmada geniş olanaklara sahiptir?

  • Cevap: Oyunda Nar Çiçeği Giysili Kadın’ı oynayacak oyuncu, karakterin derinliği ve şiirsel dili nedeniyle geniş olanaklara sahiptir. Bu karakter farklı yorumlamalara ve güçlü ifadeler kullanmaya imkan tanır.

Soru: 3) Bu metindeki mekân ve dekorun özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Metindeki mekân ve dekor sade ancak amaca uygun şekilde etkileyici bir şekilde tasarlanmıştır. Yaşanmışlık hissi veren, melankolik bir atmosfer yaratmak için doğal ışık kullanımı ve özenle seçilmiş nesneler öne çıkmaktadır.

Soru: 4) Oyunun sahneleneceği mekânın ve dekorun yazar tarafından verilen özellikleri, eserin farklı temsillerinde metinle ilişkili veya metinden bağımsız olarak değiştirilebilir mi? Niçin? Açıklayınız.

  • Cevap: Oyunda dekor ve mekan değiştirilebilse de aynı etkiyi uyandırması mümkün olmayabilir. Oyunda hedeflenen duyguları uyandırmak için mekan ve dekor çok önemlidir.

Soru: 5) Aynı zamanda şair olan Ahmet Muhip Dıranas’ın metnindeki şiirsel üsluba örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Metinde geçen “Belki. . . Haliyle. Anlamsız. . . İnsan takılıyor kimi şeylere. . . ” “Nar çiçeği renginde bir giysi. . . Tüm sorun bu. . . Ya da akpak bir uzun etek…” gibi ifadeler  yazarın şiirsel üslubuna örnek verilebilir. Bu tür ifadeler, metne lirik bir hava katmaktadır.

Soru: 6) Metinde Nar Çiçeği Giysili Kadın ile Baha’nın konuşmasından hemen önce ışıkla ilgili ayrıntılara değinilmiştir. Bu bölümü bulunuz. Yazarın bu yönlendirmelerine yapımcı, yönetmen, tasarımcı ve teknik ekibin uyma zorunluluğu var mıdır? Bu kişiler, oyunda ne tür değişiklikler yapabilirler? Açıklayınız.

  • Cevap: Yönetmen ve teknik ekip bu detaylara uymak zorunda değildir ancak yazarın amacını koruyacak şekilde sahne düzenlemesi yapmaları önemlidir.

Soru: 7) “Metinde saatin geri kalması yaşlanmakla ilişkilendirilmiştir.” yargısı sizce doğru mudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, saat metaforu yaşlanmayla ilişkilendirilmiştir. Saatin geri kalması, yaşamın ilerleyişinin ve zamanın geri dönmemesinin bir sembolü olarak yaşlanma süreciyle bağlantılandırılmıştır.

Soru: 8) Baba, Nar Çiçeği Giysili Kadın’a “Beni sevdiğini söyle de git.” diyerek sevgiye olan ihtiyacını belirtmiştir. Sevginin yaşlı adam için bu kadar önemli olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Yaşlı adamın sevgiye olan ihtiyacı, yalnızlık ve hayatın son döneminde destek arayışından kaynaklanır. Sevgi, ona huzur ve varoluşunu anlamlandırma duygusu sağlar.

Soru: 9) Oyunun teması, konusu ve iletisi arasında ilişki kurup düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Oyunun teması sevgi ve yalnızlık üzerine kurulmuştur. Konu, yaşlılık döneminde duyulan sevgi ihtiyacı etrafında gelişirken iletisi insanın her yaşta sevgiye olan gereksinimini vurgular.

Soru: 10) Yazar oyunda kişilere veya kahramanlara neden bir isim vermeyip onları Komşu, Hizmetçi, Oğul gibi kelimelerle belirtmiştir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar, karakterleri Komşu, Hizmetçi, Oğul gibi isimlerle anarak bireysel özelliklerden ziyade toplumsal rollerine dikkat çekmiştir. Böylece karakterler toplumsal rolleriyle evrensel bir anlam kazanır.

Soru: 11) Okuduğunuz metin dram türünde yazılmıştır. Dram, trajik ve komik olaylardan oluşan bir tiyatro türüdür. Günlük hayatın iyi, kötü, güzel, çirkin, gülünç, acıklı vb. birçok yönünü konu edinen dramda kişiler toplumun her tabakasından seçilir. Seçkin bir üslup tercih edilmez. Verilen bilgilerden hareketle metinden dram türüne özgü örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Metinde dram türüne özgü örnekler; günlük yaşantıdan kesitler ve karakterlerin sıradan kişilerden seçilmesidir. Özellikle, Baba’nın yalnızlığı, hizmetçinin kaygıları ve komşunun ilgisi gibi günlük olaylar dram türüne uygundur.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum