11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 238
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 238
NAR ÇİÇEĞİ GİYSİLİ KADIN: Ah, sana binlerce teşekkür… Milyonlarca.
BABA: Sanki bir uçurum, ayaklanmış, korkunç bir hızla üzerime doğru geliyor. Beni kurtarabilir misin? (Kadının üzerindeki parıltı sönmeye yüz tutmuştur.) Dinle, gitme… Ölsem ağlar miydin?
NAR ÇİÇEĞİ GİYSİLİ KADIN: Deli misin hiç?.. (Birden kaybolur. Salon kapkaranlık olur, ama elektriği yaktığı anlaşılan Hizmetçi elinde bir bardak suyla görünür.)
HİZMETÇİ: İlacınızı getirdim, efendim.
(…)
(Oyunun ikinci perdesinde Oğul’un arkadaşı Yaşamatöreni ile Anne, Oğul ve Hizmetçi arasında hayalî bir ilişki gündeme gelir. Kız ise nişanlısı ile anlaşamamaktadır.
Oyunun üçüncü perdesi Nar Çiçeği Giysili Kadın’ın Baba’ya ölümü hatırlatmasıyla başlar. Ruh ile bedenin ayrı yaşadığı izlenimi verilerek Baha’nın vefatı üzerine Nar Çiçeği Giysili Kadın herkese görünür. Anne, Kız ve Oğul ağlamaya başlar; Komşu ve Hizmetçi koşturur. Nar Çiçeği Giysili Kadın’ın oyunda kendisine biçilen rolle ilgili açıklamalar yapması ile oyun biter.)
Ahmet Muhip Dıranas, Oyunlar (Metnin orijinal yazım ve noktalamasına uyulmuştur.)
(Kısaltılmıştır.)
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
camekân : Bir yeri, bir veya daha çok bölüme ayıran cam bölme, camlık,
göyna : İlginç, birbirine benzemeyen,
iskemle : Arkalıksız sandalye.
kavalye : Kadına, dansta eş olan veya bir yerde, toplantıda arkadaşlık eden erkek,
silüet : (Metinde siluet) Gölge, karaltı.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE TÜRK TİYATROSU (1923-1950)
Cumhuriyet Dönemi’nde devlet konservatuvarları, devlet tiyatroları, şehir tiyatroları açılarak tiyatronun gelişimine katkıda bulunulmuştur. Darülbedayinin 1934’te isim değiştirerek faaliyetlerini genişletmesi önemli açılımlar sağlamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nin bir başka özelliği Batı tiyatrosundaki trajedi, komedi ve dram türlerine uygun eserlerin verilmesidir. Çağdaş tiyatro anlayışına uygun olarak müzikli, danslı tiyatro eserleri verilmiş; epik, göstermeci ve benzetmeci tiyatro anlayışları benimsenmiş; telif, uyarlama ve çeviri yöntemleriyle birçok eser yazılmış; kostüm, makyaj, salon, müzik, dekor, yönetmen gibi tiyatronun birçok unsurunda önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir. Özellikle 1927’de Darülbedayinin sorumluluğunu alan Muhsin Ertuğrul’un bu alanlardaki çalışmaları oldukça önemlidir.
1923-1950 yıllarında Cumhuriyet’in değerlerini halka benimsettirme çabası görülür. Ayrıca eserlerde Kurtuluş Savaşı, Türk tarihi, yeni hayatla eski hayat biçimlerinin çatışmaları, Batılılaşmanın önemi ele alınmıştır. Musahipzade Celal’in Fermanlı Deli Hazretleri, İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci’nin Hisse-i Şayia, Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü, Ahmet Kutsi Tecer’in Kö- şebaşı, Nahid Sırrı Örik’in Sönmeyen Ateş, Faruk Nafiz ÇamlıbePin Akın, Yaşar Nabi Nayır’ın İnkılâp Çocukları, Behçet Kemal Çağlar’ın Çoban ve Atilla, Necip Fazıl Kısakürek’in Tohum adlı eserleri bu dönemde öne çıkan oyunlardandır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.