Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 231
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 231

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 231

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

TİYATRO TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE GELİŞİMİ

Tiyatro, izleyici kitlesinin önünde ve sahnede oyuncular tarafından canlandırılmak için yazılan edebî bir türdür. Tiyatroya drama da denir. Ayrıca bu türde yazılmış eserlerin oynandığı yere ve oynanma sanatına da tiyatro denir. Tiyatro, MÖ VI. yüzyılda Eski Yunan’da Dionysos (Dionisos) adındaki tanrı kahraman adına düzenlenen dinî törenlerden doğmuştur. Daha çok sahnede canlandırma amacıyla yazılan tiyatro metinleri kimi zaman sadece okunmak için de yazılabilir. Olay çevresinde gelişen bir edebî metin türü olduğundan tiyatronun da yapı unsurları vardır fakat bunlar türe özgüdür. Tiyatronun yapı unsurları dramatik örgü, zaman, mekân, kişi ve çatışmadır.

Tiyatro eserleri ele alınan olayın gelişimine göre ana bölümlere ayrılır ve bunlara perde denir. Bu bölümlerin içindeki küçük bölümlere ise sahne denir. Perdelerin girişinde oyunla ilgili hem okuru hem de oyunu sahneleyecek kişileri yönlendirmek için yer, zaman, dekor, kostüm gibi ayrıntılarla ilgili bilgilere değinilir. Oyuncuların rolleri gereği sahnede göstereceği jest ve mimikler, davranışlar yay ayraç içinde gösterilir.

Tiyatro, konusunu günlük hayattan, tarihten, mitolojiden alabilir. Bir tiyatro metni işlenen konuya ve konunun işleniş biçimine göre trajedi, komedi ve dram türlerine ayrılır.

Modern tiyatro, edebiyatımızda Tanzimat Dönemi’nden itibaren görülmeye başlanmıştır. İbrahim Şinasi’nin yazdığı Şair Evlenmesi modern tarzda ilk yerli oyunumuzdur. Bu dönemde Namık Kemal, sahnelenen ilk oyunumuz olan Vatan yahut Silistre’yi yazmıştır. Dönemin başka bir sanatçısı olan Ahmet Vefik Paşa ise Moliere’den uyarlamalar yapmıştır. Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan, Güllü Agop gibi dönemin önemli sanatçıları da türün Türk edebiyatındaki gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Servetifünun Dönemi’nde ve Fecriati topluluğunda çok fazla gelişemeyen tiyatro, Millî Edebiyat Dönemi’nde etkisini tekrar artırmaya başlamıştır. 27 Ekim 1914’te ilk resmî Türk tiyatrosu Darülbedayi kurulmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 231 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum