

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 222

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 222
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
Soru: 1) (I) Türkçe dilinde “tenkit” ve “eleştiri” olarak kullanılan bir kelime, kitap ve makale sözcükleriyle birlikte “makale eleştirisi” ya da “kitap eleştirisi” olarak kullanıldığında bazen ürkütücü olabilmektedir. (II) Ülkemizde bir eleştiri kültürü gelişemediği için eleştiri yapma, çatışmaya (ileri düzeyde de kavgaya) ortam hazırlayan bir girişim olarak algılanabilmektedir. (III) Çoğu zaman bu ifadelerden olumsuz anlamlar çıkarılmaktadır. (IV) Böylesi bir işe girişmek, biraz cesaret ve risk üstlenmeyi gerektiren davranış olarak görülmektedir. (V) Hâlbuki eğitimin, bilimin ve bilimsel araştırma sürecinin temel amacı, kişilerin eleştirel bir tutuma sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatımın duruluk ilkesine uymamaktan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: A
Soru: 2) Edebiyat ile sinema yüz yıllardır etkileşim içindedir ve bu ilişki daha çok edebî eserlerin sinemaya uyarlanması şeklindedir. Romandan filime uyarlama üç şekilde gerçekleşir: Romanın sinema yararına bir seneryo ham maddesi olarak kullanılması, romanın sinemaya egemen kılınması, romandaki nitelikleriyle yaratıcılığın sinema dilinde gerçekleştirilmeye çalışılması. Romanı sinema dilinde yeniden üretmenin en başarılı uyarlama şekili olduğu düşünülür. Bu tip uyarlamalar romanı bir malzeme olmaktan çıkarır, romanın sinema estetiğine göre yeniden yorumlanmasını sağlar. Burada hedef, romanın konusunu almanın ötesinde ruhunu, anlatım tekniklerini ve yapısını sinemaya aktarmaktır. Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangisinin yazımı doğrudur?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: D
Soru: 3) Köy enstitülü yazarların oluşturduğu “köy edebiyatı” için köyde yetişmiş, köy sorunlarını bilen; halkının aydınlanmasını, köyün geri kalmışlığının giderilmesini, köylünün çağdaş uygarlık düzeyini yakalamasını isteyen; bunun için güç sahiplerine karşı savaşım veren iyi niyetli, inançlı, cumhuriyetçi “köy çocuklarının” oluşturduğu bir edebiyat olduğu söylenebilir. Aşağıdaki yazarlardan hangisi parçada sözü edilen oluşuma dâhil edilemez?
A) Aka Gündüz
B) Dursun Akçam
C) Fakir Baykurt
D) Mahmut Makal
E) Talip Apaydın
- Cevap: A
Soru: 4) Onun için Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en sevilen, en çok okunan, eserleri en fazla basılan sanatçısıdır demek yanlış bir tespit olmaz. Yaprak Dökümü’nün yazarı, yazdığı hemen her eserle Türk halkının hafızasında yer etmiş ve onların sevgisini kazanmayı bilmiştir. Bunda en büyük pay, yazdığı eserleri ile Türk halkına yine Türk halkının kendisini sunmasıdır. O, yabancı etkilerden uzak, tamamen yerli bir edebiyat ortaya koymuştur. Eserlerindeki karakterler ile Türk halkının yaşadığı hayata ışık tutmuştur. Onun anlattıkları halkın sevgisi, halkın nefreti, halkın sorunlarıdır. O, tüm bunları anlatırken yine halkın dilini kullanır ve bu yolla halka daha çok yaklaşır. Aşağıdakilerden hangisi parçada sözü edilen yazara ait bir eser değildir?
A) Anadolu Notları
B) Harabelerin Çiçeği
C) Tanrıdağı Ziyafeti
D) Uçtaki Adam
E) Yeşil Gece
- Cevap: D
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum