Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 219
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 219

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 219

SÖZLÜ İLETİŞİM

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Sinema sanatın yeni bir dalıdır. Edebiyat ise oldukça eskidir. Sinema kendisinden önce var olan edebiyat, resim, müzik, tiyatro, heykel, dans gibi sanat dallarının hepsinden yararlanır fakat en çok da edebiyatla sıkı bir ilişki içindedir. İki tür de kitle iletişim aracıdır. Kültürden beslenir ve kültürü geliştirir. İnsanları eğlendirir, bilgilendirir ve insanların estetik bir zevk edinmesini sağlar.

Soru: Aşağıdaki makalede sinema ile edebiyat arasındaki ilişki ele alınmıştır. Metni okuyunuz. Metinden çıkarımlarda bulununuz.

Edebiyat ve sinemanın amaçları benzer olsa da araçları farklıdır. Roman, amacına ulaşmak için “dil”i malzeme seçerken sinema “görüntüyü kullanır. Her ikisinin de anlatı dilleri farklıdır. Roman “yazı dili” kullanırken sinema “sinematografik dil” kullanır. Romandaki sözcükler, sinemada görüntüye dönüşür ve romanın sözcükleri aynı kalırken perdedeki görüntü sürekli değişir. Roman, okuyucunun isteğine bağlı olarak değişen bir sürede bitirilirken film gerçek zaman kesitiyle sınırlıdır. Her ikisinde de anlatıcı olabilir ancak aralarında farklar vardır. Roman sanatı esas karakteri itibarıyla anlatılacak bir hikâye ile bu hikâyeyi sunacak bir anlatıcıya dayanır. Anlatıcı, romanın temel unsuru ve en etkili figürüdür. Roman, onun etrafında kurulur, kurgulanır. O olmadan hikâyeyi nakletmek ve olayların akışında yer alan figürleri tanıtmak mümkün olamaz. Sinemadaki anlatıcı ise romandakinden farklıdır. Ses, müzik, dekor, oyuncu, ışık, kurgu, kamera açısı ve hareketi gibi görsel ve işitsel teknik özelliklerin birleşiminden oluşur. Saf anlatıda roman okuyucusu; olayları, anlatan kişinin bulunduğu mekân ve zaman açısından, belli bir mesafeden öğrenir. Olaylar, okuyucunun zihninde geçmiş zamanda olup biter. Filmde ise “gösterme” söz konusudur; olay, ayrıntılarıyla izleyicinin gözünün önünde canlandırılır. Sinema ve edebiyat aynı şeyden bahsetseler bile izleyicinin anladığı şey tekken okuyucu bunu istediği kadar şekillendirip çeşitlendirebilir. (…)

Roman daha çok zamana, film ise mekâna dayalıdır. Kullandıkları zaman kipi de birbirinden farklıdır. Sinema, zamanı ve mekânı kullanarak yeni bir gerçeklik yaratır ve genelde şimdiki zamanı anlatır. İzlenen her kare o an oluyormuş gibidir, geçmiş de gelecek de izlenildiği anda vardır. Ancak geriye dönüşlerle ve zamanda sıçramalarla, zaman konusunu esnek bir hâle getirebilir. Romanda ise geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman iç içe geçerek kullanılabilir. Üretim şekilleri konusunda da iki sanat dalı farklılıklar gösterir. Edebiyat bireysel bir üretim olmasına karşın sinema bir ekip çalışmasıdır. Maliyeti yüksek bir sanat dalı olan sinemanın zamanı kısıtlıdır, romanda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Yazarın tasvir ettiği mekânın sınırları ise okuyucunun hayaline bağlıdır.

Özlem Kale, Edebiyat Sinema İlişkisi

  • Cevap: Metinde, sinema ve edebiyatın birbirini tamamlayan sanat dalları olduğu vurgulanmaktadır. Sinema, edebiyattan aldığı konuları görselliğe dönüştürerek geniş kitlelere ulaştırır. Her ikisi de kültürü geliştirir, insanları eğlendirir ve bilgilendirir. Sinema, edebiyatın estetik anlatım gücünü görsel bir boyuta taşır. Bu yüzden edebiyat sinemaya içerik sağlarken, sinema edebiyatı geniş kitlelere tanıtır.

B. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Uygulama

Soru: Türk veya dünya edebiyatından sinemaya uyarlanan bir romanı okuyunuz ve romanın filmini izleyiniz. Okuduğunuz romanla izlediğiniz filmi karşılaştırarak yorumlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Monte Kristo Kontu romanında Edmond Dantès’in haksız yere hapsedilmesi ve intikam yolculuğu detaylıca anlatılırken filmde bu süreç daha hızlı geçilir. Romanda Dantès’in yaşadığı değişimleri ve psikolojisi derinlemesine işlenirken, filmde yüzeysel kalabilir. Ayrıca romanda intikamın tatmin edici olmadığını fark eden Dantès, sonunda affetmenin önemini anlar. Filmlerde ise bu mesaj hafifletilir ve intikam odaklı bir sona vurgu yapılır. Roman daha derin ve ayrıntılıdır, film ise görsellik ve atmosferle hikayeyi özetleyerek sunar.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum