Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 206
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 206

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 206

Köse Kadı:
— Siz Ali Bey oğlum, tabiî ki, pek çok kere demirci dükkanına gitmişsinizdir, bilirsiniz. Eline çeliği alan usta onu önce tavlar, sonra bir süre döverek kaba bir şekil meydana getirir. Bu, kılıcın taslağıdır. İmalat bitene kadar tavlama işlemine aralıklarla devam edilir. Demirci dükkânında iş, kılıcın yapımına başlamakla bitmesi arasındaki zamandır. Usta, demir döverken ne kendinden ne de kafasından akan terin miktarını düşünür. Durumumuz, Ali Bey oğlum, tıpkı demircininki gibidir. Biz bir kılıç dövmeğe başladık. Vazifemiz onu en mükemmel şekle getirmeden ocağı söndürmemektir. Bizim Söğüt’teki bağ ve bahçemiz Hazreti Peygamberin âğûşudur. Biz bağ-bahçe kaygusundan âzâdeyiz. Biz Ümmet-i Muhammed’in yüzünde bir tebessüm belirtebilirsek, İrem bağlarında yaşamış gibi oluruz. Yılların emeği Matyas’ı bu hale getirmiştir. Bizim ondan vazgeçmemiz, sürülmüş toprağa toprak yorulur kaygusu ile tohum atmamak gibidir. Yanılmıyorsam, son darbeye hazırlığın sırasıdır.
(…)
Bütün bunları, sana niçin söyledim bilir misin oğlum? Eğer Macaristan’a yeniden hürriyet verebilirsek, bu millet belki ilk haline gelecek ve milletim onun şahsında sözüne güvenilir bir komşu kazanacaktır. Bu en büyük ihtiyaçlarımızdan biridir. Bütün gayretlerimiz Macar idarecisinin beynini uyandırmaya yetmedi. (…) Martali Matyas bu putu kıracak, Macarların İbrahim’i olacaktır. Belki hayâl kuruyorum oğlum, bu söylediklerim belki mümkün olacak, belki olmayacak. Ama eğer başaramazsak bu beni çok üzer.
Tarih gösteriyor ki, Kiliseye kanını, canını, varlığını severek vermiş Macar milleti, onlardan en ufak bir yardım görmedikten başka, kilise adamlarının kendisini yağma için geldiklerine şahit olmuştur.
Halen Macar halkına reva görülen mezalim, köy ve köy ahalisinin sebepsiz imhası bu durumu hâla devam ettirdiklerinin delilidir.
Bu milleti seviyorum Ali Bey oğlum. Ve kurtulmalarını istiyorum.
Uzun süre sustular. Bu engin arzu karşısında Ali Bey’in dili tutulmuş gibiydi, konuşamıyordu. Büyük kararın verildiği odaya bakıyor ve mütevazi bir Uç Beyi için çok önemli olan bu anın kıymetini göğsü iftiharla çarparak idrak ediyordu. Serin bir rüzgâr pencereden doluyor, taşıdığı türlü çiçek kokusunu öğleden arda kalmış tatlı bir ılıklıkla odaya dolduruyordu.
(…)
(Kaleler bir bir fethedilirken halkın malına, canına, namusuna dokunulmaz. Hatta Macar toprakları gittikçe bereketlenir. Köse Kadı, Ahmet’i Macaristan’a gönderir. Ahmet, Kahori adını alır. Macar Kralı’nın tacını sahtesiyle değiştirmekle görevlendirilir. Kahori sarayda sağladığı güvenle rahatça dolaşır. Tacın takılacağı gün kralın ayağı kayar ve sahte taç düşer. Bunu yapanın Türkler olduğunun anlaşılmaması için Kahori şehit olur. Martali Matyas İstanbul’da Bebek Györgi’yi kurtarır. Kont, hür Macaristan fikrini görüşmek için Arşidük Karoli’ye gelir. Bu durumu önceden bilen Köse Kadı, Arşidük’ün hizmetçisi olan casus Tokaylıya bildirir. Kont’a hiçbir şey olmamasını sağlar. Karoli, Kont’un ayrılmasından sonra esrarengiz bir şekilde öldürülür. Ölmeden önce mirasını Kont’a bırakmıştır.)
(…)
Köse Kadı, oturduğu sedirde sakin bir ifadeyle:
— Bu ve buna benzer olayları serin kanlılıkla karşılamak gerekir, diyordu. Unutmamalısınız ki, Ali Bey oğlum, Uçlar durumları icabı kaynarlar. Macaristan gerçek hürriyetine kavuşmadıkça olacaktır bunlar. Ve hür Macaristan teşekkül ettikten sonra da olmakta devam edecektir.
Ali Bey durgundu. Dışarda ilk sonbahar yağmuru çiseliyordu. İsteksiz bir sesle:
— Ya Bebek davası hakkında ne düşünüyorsunuz? diye sordu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum