

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 203

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 203
Soru: 4) Arifi ve İzzet Ağa’yı olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikler açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Arif, fiziksel olarak genç ve enerjik; psikolojik olarak teknolojiye meraklı ve yenilikçidir. Ahlaki olarak gelişime açık biridir. İzzet Ağa ise geleneksel, köy düzenini korumak isteyen biri olarak teknolojiyi tehdit olarak görür. Bu iki karakterin özellikleri hikâyenin çatışmasını belirginleştirir.
Soru: 5) Metinde Arif, teknolojiye istekli, yenilikçi; İzzet Ağa ise teknolojiye karşı, geleneğe bağlı kişiler olarak verilmiş, bu şekilde bir çatışma oluşturulmuştur. Bu çatışmanın metnin iletisine katkısını değerlendiriniz.
- Cevap: Arif ile İzzet Ağa arasındaki çatışma, metnin modernleşme ve yeniliklere açıklık temasını güçlendirir. Bu çatışma, geleneksel değerlerle yeni fikirler arasında bir gerilim yaratır ve okuyucuya yeniliklerin topluma kazandıracağı faydaları düşündürür.
Soru: 6) Arifin ruh hâli ile zaman ve mekân arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Arif’in ruh hâli, yaşadığı yer ve zamanla ilişkilidir. Köyde çiftçilikle uğraşan Arif, traktör alınırsa işlerin çok daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyor. Zamanın teknolojisi ve köy şartları işlenen konu açısından çok önemlidir.
Soru: 7) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını belirleyiniz.
- Cevap: Üçüncü tekil şahıs anlatıcı ve ilahi bakış açısıdır.
Soru: 8) Sizce anlatıcı, yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı mıdır? Aşağıdaki metin Talip Apaydın’ın anılarından alınmıştır. Metinden de yararlanarak soruyu cevaplayınız.
Bizim oralarda Sakarya, dar bir vadinin içinden geçer. İki yanda yüksek tepeler, dağlar vardır. Çoğu kayalık, dik, görkemli dağlardır bunlar. Yol iz yoktur. Köyden ancak yürüyerek ya da eşek sırtında buralara gelinebilir. Tarlalar ince bir şerit gibi Sakarya’nın kıyısında sıralanır. Bütün yaz gümrah bir yeşillik doldurur vadinin içini. Suyla dolu çeltik tarlaları sıra sıra görünür yukarılardan. Bakmaya doyamazsınız. Bozkırların ve kahverengi kayalık dağların arasında yeşil bir gerdanlık gibi kıvrıla büküle uzanır Sakarya Vadisi.
Çocukluğum oralarda geçti. Bütün yaz tarla beklerdik, çeltik otu ayıklardık, tarlaların suyuna bakardık. Bazen günlerce köye gitmediğimiz olurdu.
Mehmet Şeyda, Yazarların Çocukluk Anıları
- Cevap: Evet, yazarın kendi anılarından, yaşantılarında esere aktarmıştır. Bu, kendi kişiliğinden, yaşantısından eserde izler olduğunu gösterir.
Soru: 9) Metnin üzerinde iç çözümleme, geriye dönüş ve diyalog anlatım tekniklerine örnekler gösteriniz.
- Cevap:
İç çözümleme: “Arif o gece karmakarışık uyudu. Uykusunda bile seviniyordu. Traktörü vardı artık. Hem de köyün en güzel, en yeni traktörüydü . Römorku da yeniydi. Harmanlar, pancarlar Arif’e vız gelirdi bundan sonra. Köyde herkes “Arif’in traktörü” diyecekti. Çiftte, pancarda işleri herkesten önce yürütecekti. Hele harmanda arkaya iki üç düveni birden koştu mu. . . Saplara duman attıracaktı alimallah!”
Diyalog: Arabayla baş mı olur bu deyyusun malı?” diye söyleniyordu. “Şuna bak dağlar gibi yığıldı!”
Anası, “Sus oğlum” dedi. “Nazar değer. Yavaş yavaş çek işte. Acelen ne?”
Geriye dönüş: Geçmişte yaşanan olayların hatırlatıldığı bölümler geriye dönüş tekniğine örnek verilir. Örneğin: “Babası anlaşılmaz bir bitkinlik içindeydi. Fazla pazarlık yapamadan bir alıcıyla helalleşiverdi. Bunun nedenini Arif çok geç anladı.”
Soru: 10) Sarı Traktör adlı metin, yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtıyor mu? Açıklayınız.
- Cevap: Sarı traktör adlı metnin yazıldığı dönem traktörün ülkemize yeni geldiği, yavaş yavaş yayıldığı dönemdir. Metin bu dönemin gerçekliğini eserde işlemiştir.
Soru: 11) Okuduğunuz metinden köy edebiyatı anlayışına ve toplumcu gerçekçi anlayışa dair örnekler gösteriniz.
- Cevap: Olayın bir köyde yaşanması, çiftçilikle uğraşan insanları anlatması, traktör alınmasını konu alması gibi hususlar köy edebiyatına örnektir. Ayrıca çiftçilikte yaşadıkları sıkıntılar, çamurla soğukla yağmurla mücadele etmeleri, fakir insanların tarlalarda çalışmak zorunda olması gibi durumlar toplumcu gerçekçi anlayışa ait özelliklerdir.
Soru: 12) Metinde traktör; farklı olmanın, öz güvenin, varlığını ispat etmenin nesnesi olarak verilmiştir. Aşağıda verilen metni okuyarak bu durumu yorumlayınız.
Tanzimat’tan günümüze kadar araba (atlı araba, otomobil, traktör, bisiklet) birden çok romanda merkez figür olarak yer alır. Arabanın işlevleri, sosyal, kültürel ve ekonomik değişimi izleyerek yenilenir. Ancak romanlarda arabalar sadece işlevsellikten ile bulunmazlar. Tarihsel akışa, yaşama biçimine, modaya göre imgesel bir değer kazanırlar. Modernleşmenin eşya insan ilişkisi kavşağında simgesel bir içeriğe de sahip bulunan arabalar, bu anlamlarıyla bugünkü hayatımızı da kuşatmaktadırlar.
Mehmet Narlı, Araba Sevdaları
- Cevap: Traktör metinde gelişmişliğin ve eski yeni mücadelesinde yeni anlayışın simgesidir. Traktörün alınması yenilikçi anlayışın bu mücadelede galip geldiğini anlatır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum