

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 196

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 196
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz metindeki temel çatışmayı / karşılaşmayı ve bunun etrafında metinde yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışmaları / karşılaşmaları / karşıtlıkları tespit ediniz.
- Cevap: Metindeki temel çatışma, Batılılaşma ile geleneksel değerler arasındaki çatışmadır. Bunun yanında, Ankara Palas gibi modern mekânlarla halkın yaşam tarzı arasında da bir karşıtlık vardır. Halk ve elit kesim arasındaki farklılık, diğer çatışmaları da anlatıyor.
Soru: 2) Ankara Palas’ın Selma Hanım’ın ruh hâli üzerinde olumsuz bir etkisi var mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Evet, Ankara Palas’ın lüks ortamı Selma Hanım’ı rahatsız eder. Kendini bu mekana ait hissetmemesi ruh hâlini olumsuz etkiler. Halkla arasındaki boşluğun büyüdüğünü düşünür.
Soru: 3) Ankara romanı 1930’lu yılların başında yazılmaya başlanmış, 1934’te de yayımlanmıştır. Metnin kurgu zamanı ve içeriği de tarihsel dönemle ilişkilidir. Metinden buna örnekler veriniz.
- Cevap: Metinde 1930’lu yılların toplumsal değişimi, Batılılaşma çabaları ve modernleşme süreci yer alır. Ankara Palas gibi Batılı mekânlar bunun bir örneğidir. Ankara Palas’ın önünde bekleyen fakir insanların hali de dönemin tarihsel gerçekliğini yansıtır.
Soru: 4) 1934’te yayımlanmış bu romanda yazarın 1937-1943 yıllarındaki Türkiye’yi anlatmasını zamanda ileriye gidiş tekniği açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Yazar, 1934’te yazdığı romanda gelecekteki olayları öngörmüştür. Böylece okuyucuya bir perspektif sunar ve toplumsal değişimleri sorgulatır. Kendi beklentilerini ve hayallerini anlatır.
Soru: 5) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz. Yazarın tercih ettiği bakış açısının anlatıma katkısı hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Metnin anlatıcısı üçüncü şahıs anlatıcıdır. İlahi bakış açısı kullanılmıştır. Bu bakış açısıyla kahramanlardan Selma’nın iç dünyası, çevresinde gerçekleşen değişim karşısındaki duyguları ve ileriye gidiş tekniğiyle gelecekten bilgi verme daha etkili anlatılabilmiştir.
Soru: 6) Metinde Batılı hayat tarzını yansıtan kelimeleri tespit ediniz. Sizce bu kelimeleri yazar niçin kullanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde “balo, vestibül, tango, hall, katastrof, monden” gibi kelimeler kullanılmıştır. Bu, Batılı hayat tarzının toplumda nasıl benimsendiğini ve etkilerini vurgulamak içindir.
Soru: 7) Ankara Palas’ın önünde duran halkın diyaloglarında halk söyleyişlerine yer verilmiştir. Bu durum yazarın bilinçli bir tercihi midir? Bunun metnin anlatımına katkısı nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Halkın diyaloglarına yer verilmesi, yazarın bilinçli tercihidir. Bu, Ankara Palas’taki davete katılanlarla ve halkın yaşamını, düşünce dünyasını karşılaştırmak için tercih edilmiştir.
Soru: 8) Selma Hanım’ın içinde bulunduğu eğlence ortamını benimseyememesini ve kendilerini izleyen halktan utanmasını değerlendiriniz.
- Cevap: Selma Hanım, eğlence ortamını benimseyemez ve halkın onu izlemesinden utanır. Halkla aralarında uçurum olduğunu düşünür ve halkın kendini idare etmesi demek olan cumhuriyetin anlaşılmadığını düşünür.
Soru: 9) Okuduğunuz metinden hareketle kimlik bunalımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Metindeki kimlik bunalımı, Selma Hanım’ın Batılı bir yaşam tarzına adapte olmaya çalışırken kendi kültüründen uzaklaşmasıyla ortaya çıkar. Batılılaşma baskısı altında bir yandan toplumun beklentilerini karşılama diğer yandan kendi değerlerini koruma isteği Selma Hanım’da bir iç çatışma yaratır. Bu durum onun ne tam Batılı ne de tam geleneksel bir kimlik benimseyememesine ve dolayısıyla bir kimlik bunalımı yaşamasına neden olur.
Soru: 10) Bu metnin gerçekçi ve eleştirel bir bakış açısıyla kaleme alındığı söylenebilir mi? Açıklayınız.
- Cevap: Roman, toplumun Batılılaşma çabalarını eleştirir. Dönemin yaşantısına dair örnekleri anlatır. Bu yüzden eleştirel bir gerçekçilikle kaleme alınmıştır.
Soru: 11) Bu roman günümüz yaşamına ne tür katkılarda bulunabilir? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Kimlik çatışması, kültür bunalımı hemen her dönem yaşanabilir. Yaşadığımız dönemde de teknolojinin çok hızlı gelişmesine bağlı olarak farklı şekillerde de olsa kimlik çatışması, kültür bunalımı yaşanabilir. Roman bu dönemde de güncel olmayı başarabilir.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum